Knapphet på tung kompetanse

Den store aktiviteten bygg- og anleggsmarkedet gjør at det er en kamp om den tunge kompetansen. Alle ønsker de mest erfarne og flinke folkene i sin organisasjon. Når det ikke finnes nok av denne kompetansen, starter konkurransen mellom de ulike aktørene i næringen.

En dyktig prosjektleder er særdeles viktig om et prosjekt skal bli vellykket Tidligere var det stort sett slik at kampen om de flinkeste ingeniørene og prosjektlederne var mellom de ulike entreprenørene og av og til rådgiverne. Denne tiden er forbi. Nå er kampen om de beste menneskene noe som foregår mellom både rådgivere, entreprenører, byggelederfirmaer og byggherrene. Naturligvis ønsker alle disse de beste folkene til sin organisasjon, og det er forståelig. Men om denne «krigen» er gunstig for næringen som helhet når det er en knapphet på de beste folkene, er langt fra sikkert.

Flere entreprenører vi har vært i kontakt med begynner å bli frustrert over at rådgivere/byggelederfirmaer samt byggherrer henter de beste folkene fra deres rekker. Dette kan ofte være avgjørende kompetanse for en entreprenør som er bygget opp over tid. Det vies til eksempler hvor entreprenører nettopp har vunnet en konkurranse og skal til å starte på prosjektet. Om deler av prosjektledelsen da forsvinner er det et kjempeproblem.

Det er naturlig å spørre seg om entreprenørene da er flinke nok til å beholde kompetansen og om de oppfattes som en attraktiv nok arbeidsgiver. Dette er det sikkert delte meninger om. Det finnes spennende oppgaver innen de fleste leirer, men det som viser seg er at det først og fremst nå ser ut til å være lønninger og penger som bidrar til skiftene mellom de ulike firmaene og de ulike delene av næringen.

En slik lønnsspiral er det ingen som i det lange løp er tjent med. Verken entreprenørene, rådgiverne, byggelederfirmaene eller byggherrene kan på sikt overby hverandre for å skaffe seg kompetanse. Marginene er ikke de aller beste i store deler av næringen, spesielt ikke hos entreprenørene. Derfor kan det bli vanskelig å fortsette en slik lønnsvekst.

Man kan selvsagt hevde at dette er den del av det frie markedet, men dette vil være med på å undergrave hele systemet. Om man stadig skal overby hverandre vil man selvsagt komme til et punkt der alt stopper opp, og at lønnsutgiftene vil gå utover andre forhold. Det blir ikke mer penger i potten ved at man stadig øker lønnsnivået. Dette vil jo som regel ofte også slå tilbake på alle. Kompetanse man bygger opp hos en ansatt vil hele tiden da være i fare for å forsvinne til neste høyeste bud.

Den viktigste underliggende faktoren er at det for få mennesker med tung kompetanse til å lede alle prosjektene som nå er i gang og som kommer rundt om i landet. Hadde det vært tilstrekkelig kompetanse i markedet, kunne vi unngått denne stolleken.

Vi har tidligere sett på denne problemstillingen i Byggeindustrien, og adm. dir. Håkon Tjomsland tok opp dette i sin gjestekommentarspalte tirsdag. Han peker på at det er stor interesse for deres beste folk og at de har mistet dyktige ansatte til byggelederfirmaer, som igjen leies inn av offentlige byggherrer.

Det har i alle tider vært slik, og det skal selvsagt også være slik, at folk innimellom skifter beite for å hente nye utfordringer. Men tendensen nå er at dette skjer stadig hyppigere, og at et høyere lønnsnivå ser ut til å være triggeren til mange av skiftene. Vi får håpe dette i hovedsak er en forbigående trend, og at andre faktorer som flere nyutdannede ingeniører, utenlandsk kompetanse, og det av andre ledd i kjeden nå har bygget opp sin kompetanse tilstrekkelig vil spille inn. Men vi frykter at dette kan være noe som vedvarer. Vi får håpe de ulike partene sammen kan komme til en felles forståelse av at det trengs dyktig kompetanse på alle sider av bordet, og at det ikke nødvendigvis skaper bedre klima, et bedre prosjekt eller sluttresultat ved å hente kontraktspartens beste folk.