Solberg vil hjelpe bedrifter som får avgiftssmell

 Regjeringen tror ikke den klarer å bøte på hele det økonomiske tapet bedrifter i distriktene vil få som følge av nye EU-regler.

Fra 1. juli vil mange bedrifter i distriktskommuner merke følgene av EUs nye regler for regionale støtteordninger. Det blir ulovlig med redusert arbeidsgiveravgift i sektorer som transport, energi og finans. Folk flest vil da måtte betale mer for varer og bussbilletter.

Statsminister Erna Solberg (H) håper å ha på plass et sett med tiltak for å hjelpe bedriftene som blir rammet, men kan ikke garantere at bedriftene får refundert alle ekstrautgiftene.

– Vi har tenkt å tilbakeføre de midlene vi får i merinntekt til de regionene de kommer fra. Men det er ikke enkelt å kompensere hver enkelt bedrift krone for krone, sa Solberg i Stortingets spørretime onsdag.

– Det er vanskelig å finne tiltak som når hver enkelt, utdyper Solberg etter spørretimen. Hun viser til erfaringene fra da den differensierte arbeidsgiveravgiften ble stanset helt av kontrollorganet ESA på midten av 2000-tallet. Ordningen ble gjeninnført i 2007, men må altså endres i år.

Lovlige tiltak

Utfordringen er å finne tiltak som både når bedriftene som rammes og som er lovlige etter EUs regelverk.

– Det er mye som går på innovasjon, kompetanseløft, forskning og utvikling som er helt greit, og også bagatellmessig støtte for de minste bedriftene, forklarer Solberg, og understreker at det er en miks av ordninger som må til.

Det kan også være aktuelt med støtte til hele regioner, i tillegg til de enkelte bedriftene, påpeker hun. Tiltakene vil bli lagt fram i revidert nasjonalbudsjett, slik at de begynner å virke samtidig som avgiftssmellen kommer.

Solberg la for øvrig skylden på den forrige regjeringen for ikke å ha fulgt med i timen og forsøkt å påvirke prosessen før regelendringene ble vedtatt.

Arbeiderpartiets Helga Pedersen lurer på om regjeringen har «snudd alle steiner» for å hindre at EUs nye regler rammer distriktene så hardt. Hun inviterer Solberg til et tverrpolitisk samarbeid for å sikre gode rammebetingelser for bedrifter i distriktene i framtiden.

Kake

Mye av onsdagens spørretime gikk for øvrig med til en diskusjon om størrelsen på den norske kaka, et bilde på norsk verdiskapning, og fordelingen av den.

Regjeringen frykter at lønnsveksten ikke står i forhold til produktiviteten i samfunnet, noe Arbeiderpartiet avviser.

– Det går gjennomgående godt i norske bedrifter. Det har bidratt til vekst i lønnsinntekter og eierinntekter samtidig. Men lønnsvekstens andel av verdiskapningen er ikke større nå enn før. Det er kaka som er blitt større, sa Stoltenberg.

– Vi får bedre pris for kaken, men vi har ikke nødvendigvis bakt den større, svarte Solberg.

Hun mener det er farlig dersom lønnsvekst ikke står i forhold til produktiviteten. Hun forklarer lønnsveksten med høye råvarepriser på oljerelaterte produkter.