Illustrasjonsfoto: Scanstockphoto / Thor Jørgen Udvang

Entreprenør får maksbot etter brann i Bergen

En Bergens-entreprenør er ilagt et gebyr på 200.000 kroner etter at brann blusset opp to dager på rad under ombygging av Radisson-hotellet på Bryggen i Bergen. Summen er den høyeste en entreprenør kan kreves for etter brudd på plan- og bygningsloven.

Det skriver Bergens Tidende på sine nettsider tirsdag.

Entreprenør Brødrene Ulveseth har, ifølge BT.no, klaget på overtredelsesgebyret de har fått fra kommunen etter brannen på det ombygde Radisson-hotellet på Bryggen i 2012. Men byrådet lemper ikke på gebyret, som er det største kommunen kan gi et foretak for brudd på plan- og bygningsloven.

– Jeg tør ikke si om vi har gitt et gebyr i den størrelsesorden tidligere, men det er i hvert fall veldig sjelden, sier byggesakssjef Petter Wiberg til Bergens Tidende.

Måtte evakuere

Kommunen hevder at entreprenøren ikke hadde sørget for gode nok rutiner for å oppdage branntilløp, samtidig som det bodde 163 gjester på hotellet da ulykken inntraff. Dette satte personer i fare, skriver byggesaksavdelingen i begrunnelsen. Saken startet i mai 2012. Hotellet var da under ombygging, men holdt åpent deler av virksomheten. Både 16. mai og på selve nasjonaldagen begynte det å brenne i delen der det pågikk rivningsarbeider.

Bakgrunnen var at gnister fra en vinkelsliper antente en fuge i gulvet i Bugården 16. mai. Dagen etter blusset brannen opp igjen.

163 gjester måtte evakueres. Brannvesenet fikk raskt slukket branntilløpet, men de varslet bygningsmyndighetene, fordi brannens omfang kunne tyde på at sikkerheten under arbeidene ikke var tilstrekkelig ivaretatt.

Skylder på UE

I mars 2013 ble derfor ­Brødrene Ulveseth ilagt et over­tredelsesgebyr på 200.000 kroner, som er den høyeste summen kommunen kan bøtelegge en utbygger. Entreprenøren klaget på gebyret, og viste til at rivningsarbeidene ble utført av en underleverandør, Veolia. Ifølge Brødrene Ulveseths advokat, Magne Revheim, var avtalen at Veolia ikke skulle bruke vinkelsliper til det planlagte arbeidet.

«Branntilløpet har direkte sammenheng med utført arbeid i strid med instruks, og er dermed utenfor Brødrene Ulveseth AS kontroll», skriver Revheim.

Han skriver videre at ­Brødrene Ulveseth heller ikke ble varslet om branntilløpet 16. mai, og dermed ikke hadde ­mulighet til å gjøre noe for å hindre oppblussingen.

Torsdag skal saken opp i ­komité for miljø og byutvikling.

Les hele saken på BT.no her.