F.v. Frode Drevland (NTNU), Helge Dieset (Veidekke), Trond Bølviken (Veidekke) og Bo Terje Kalsaas (Universitetet i Agder).

Veidekke og Universitetet i Agder: Forventer rekorddeltakelse på Lean-konferanse i Oslo

Veidekke og Universitet i Agder inviterer 23. - 27. juni til den årlige IGLC-konferansen (International Group for Lean Construction) i Oslo.

Her samles forskere, akademikere og praktikere fra store deler av verden for å presentere nytt vitenskapelig arbeid samt dele erfaringer og kunnskap om prosjektbasert produksjon.

Det er første gang konferansen arrangeres i Norge, og man forventer storinnrykk fra hele verden.

– Vi har fått meget gode tilbakemeldinger på programmet som er satt opp. Det er 22. gang den internasjonale konferansen arrangeres, og interessen for årets utgave er rekordstor, forteller prosjektleder Helge Dieset (Veidekke).

I tillegg til de internasjonale delegatene håper de også på stor interesse fra ulike deler av den norske byggenæringen.

Konferansen arrangeres i sin helhet på Soria Moria hotell og konferansesenter Oslo.

Prosjektansvarlig Trond Bølviken (Veidekke) og vitenskapelig ansvarlig Bo Terje Kalsaas (Universitetet i Agder) begynte allerede for tre år siden å planlegge arbeidet med å få den prestisjetunge konferansen til Norge.

– Vi ble tildelt konferansen for snart to år siden. Da begynte arbeidet med å forberede arrangementet, og vi har underveis dradd inn flere andre kompetansemiljøer. Blant annet er NTNU ved Frode Drevland kommet sterkt på banen og har bidratt i arbeidet, sier Trond Bølviken.

Sju dager

Konferansen vil totalt gå over sju dager. De to første dagene retter seg særlig mot næringslivet og byggenæringen.

– Mandagens Industry Day inneholder presentasjoner av ledende internasjonale forskere samt erfaringer fra norske og nordiske prosjekter, legger Bølviken til. Workshop Day byr på faglig fordypning og ekskursjoner til prosjekter og samarbeidspartnere.

– De tre neste dagene er en klassisk forskningskonferanse med deling og diskusjon av nye resultater og arbeider. I tillegg arrangeres det summer school på Haraldsheim i Oslo for PhD-studenter lørdag og søndag, sier Kalsaas.

Tidligere har det vært rundt 130 personer på konferansen. I år håper de med å passere 200 deltakere.

De kan skilte med mange sterke kapasiteter innen Lean-tankegangen, blant annet Glenn Ballard, som på mange måter er opphavsmannen til Lean Construction.

Stigende interesse

Bruken av Lean Construction-prinsippet har vært stigende i Norge de senere årene. Veidekke har over en lang periode vært interessert i temaet. Med Trond Bølviken i spissen begynte de å ta i bruk Lean i 2006, men da under navnet Trimmet bygging.

– Det finnes flere ulike benevnelser på konseptet. Noen kaller det trimmet bygging eller involverende planlegging, og på konferansen vil man få et godt innblikk rundt hele den omfattende modellen, legger Bølviken til.

Konferansen blir arrangert av Veidekke og Universitet i Agder, med støtte fra NTNU, Statsbygg, Bygg21, EBA, Kruse Smith og Ulstein. Det åpnes opp for påmelding i månedsskiftet februar/mars.