Adler Arena i Sochi. Foto: AP Photo/David GoldmanIceberg. Foto: AP Photo/Igor YakuninFoto: AP Photo/Pavel GolovkinAdler Arena, Sochi. Foto: AP Photo/David GoldmanBolshoy, Sochi. Foto: AP Photo/David GoldmanHoppbakkene i Sochi har blitt vesentlig dyrere enn planlagt.Foto: AP Photo/Gero BreloerOL-stadion Fisht i Sochi. Foto: AP Photo/David GoldmanOL-anleggene ved kysten av Svartehavet. Foto: AP Photo/Dmitry LovetskySkiskytterstadion i Sochi. Foto: AP Photo/Felipe DanaBolshoy Ice Dome i Sochi. Foto: AP Photo/Petr David JosekHer skal OL-flammen i Sochi tennes. Foto: AP Photo/Robert F. BukatyFisht. Illustrasjon: PopolousFisht. Illustrasjon: PopolousFisht. Illustrasjon: PopolousFisht. Illustrasjon: Popolous

Dyre lekegrinder - Slik er OL-anleggene

Med en prislapp på rundt 300 milliarder kroner blir Sochi-OL de dyreste vinterlekene noensinne.

Mens det i tidligere OL stort sett har vært arkitekturen og ingeniørkunsten som har vært i fokus når man har pratet om anleggene, er det kostnadsoverskridelser, forsinkelser og korrupsjonsanklager som har vært mest i fokus denne gangen.

- Det vil alltid være slik når store prosjekter skal iverksettes - uansett hvor - at det kommer denne type problemstillinger, og det er bra. Selvsagt vil enhver entreprenør prøve å tjene så mye som mulig, mens statens jobb er å minimere kostnadene, sa Russlands president Vladimir Putin nylig da han ble konfrontert med korrupsjonsbeskyldningene.

Putin har selv tatt grep for å få landet de mange byggeprosjektene som det har vært trøbbel med. Blant annet overtok han selv styringen av hoppanlegget i Sochi. Det har vært store problemer med grunnforholdene i bakkene, og anlegget ser ut til å få en sluttsum på 1,6 milliarder kroner.

OL-anleggene er delt mellom et kyst- og et fjellområde. Det er kystområdet nede ved Svartehavet at de mest spektakulære anleggene er satt opp.

Selve hovedstadionet kalles Fisht, oppkalt etter et fjell i nærheten, og er tegnet av de anerkjente sportsarkitektene Populous i samarbeid med Buro Happold. Arenaen skal hus åpnings- og avslutningsseremoni til både OL og Paralympics.

Akkurat som blant annet svømmearenaen i Beijing-lekene og Allianz Arena i München, er Fisht kledd med Texlon-belegg. Dermed er det duket for en fargesprakenede arena på kveldstid.

Ishockeyhallen er flott, men flere har stilt spørsmål ved at den har en prislapp som tilsvarer 3.400 ordinære ishockeyhaller. Boshoy Ice Dome er formet som et Fabergé-egg. Den virker kanskje ikke så spektakulær, men i likhet med Fisht våkner den på kvelden. Taket og fasaden er nemlig drapert med 38.000 LED-lys.

Ved siden av Fisht og Boshoy utgjør Shayba Arena (ishockey), Adler Arena (skøyter), Iceberg (kunstløp og kortbane) og Ice Cube (curling) utgjør kystklyngen. Skiøvelsene og bob- og akebanen er plassert oppe i fjellene. Rundt fem mil fra de andre anleggene.

All infrastruktur i området har også fått en kraftig oppjustering. Både vei og jernbane, samt telekom- og strømanlegg er bygget kraftig ut.

Så fort Paralympics er unnagjort starter ombyggingen som skal gjøre deler av OL-området i Sochi om til en formel 1-bane.