Livsfarlig på veiene

Mange dødsulykker i trafikken har preget denne jula. Utrykningspolitiet ba folk la være å kjøre 2. juledag etter at fem personer mistet livet i trafikken. Mange steder i landet var det speilglatte veier. Alle fulgte ikke oppfordringen fra politiet. For noen ble det tragisk.

Værsituasjonen med lite snø er nå slik at det synes tilforlatelig trygt å ferdes på veien, men underkjølt regn eller tåke som fryser fast, gjør veibanen livsfarlig farlig glatt. Det merker man dersom man går ut av bilen. Da kan det være vanskelig å fote seg. Mange skjerper seg dersom det er snø på veien, men de «bare» våte veiene kan være veldig farlig.

Ved Heia i Fet kommune i Akershus mistet to menn livet i en frontkollisjon mellom en personbil og en varebil på fylkesvei 170. De to omkomne var en mann på 53 år fra Oslo og en 78 år gammel mann fra Sverige. Begge satt i personbilen. I varebilen satt én person som ble fraktet til sykehuset med lettere skader.

Bare en drøy time senere mistet tre personer livet i en frontkollisjon mellom to personbiler på E39 i Våtedalen i Jølster kommune i Sogn og Fjordane.

Ifølge politiet var det bart og vått i veibanen der ulykken skjedde.

I Marnardal i Vest-Agder er en kvinne i 40-årene kritisk skadd etter en utforkjøring på riksvei 455. En kvinne i 20-årene og en mann i 50-årene er brakt til sykehus etter ulykken.

– La bilen stå

Politiet kunne også melde om en rad mindre alvorlige ulykker i flere fylker på de glatte veiene, og sjefen for Utrykningspolitiet (UP) Runar Karlsen valgte å gå til det uvanlige skritt å be bilistene unngå å kjøre bil 2. juledag.

– Det er en sterk advarsel, men dette været må vi ta alvorlig, sier Karlsen til NRK.

Vi vet at alle dem som har ansvar for å strø og salte gjør en formidabel jobb, men de kan ikke være til stede overalt. Plussgrader i lufta sammen med tele i bakken gjør asfalten svært glatt mange steder.