Forbrukerrådet tror kapitalkrav vil gi renteøkning

Bankene vil nok ikke la muligheten gå fra seg til å skru opp rentene, tror Forbrukerrådets Jorge B. Jensen.

Han mener det er eierne som bør plukke opp regningen for økte kapitalkrav, fordi det i første rekke er i eiernes interesse at bankene blir mer solide.

– Norske banker tjener veldig mye penger. Og så klager de veldig over at de må sette av mer egenkapital. Det er litt sutring. De later som det eneste de kan gjøre er å sette opp prisen eller gi dårligere betingelser, sier Jensen, som er fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

Han mener bankene kan gjøre dette nokså ustraffet fordi det er dårlig konkurranse i bankmarkedet. Det skyldes at de fleste nordmenn er svært lojale mot banken sin og har høy terskel for å flytte boliglånet.

Jensen mener eierne av bankene bør betale kostnadene for de moderne kapitaldekningsreglene med overskuddet fra driften.

Når eierne lar overskuddet bli i banken i stedet for å ta utbytte, har de ikke tapt noe fordi banken som de eier er blitt mer verdifull, påpeker han.

Ifølge Jensen har bankene tilgang på billige penger i markedet, og nordmenn skylder 2.500 milliarder kroner som gir bankene renteinntekter.

– Bankene har ikke så store tap på boliglånene, fordi vi er flinke til å betale dem. Derfor blir det dobbelt urimelig når de nok en gang skal velte regningen over på privatkundene, sier Jensen.

Likevel tror han altså at bankene kan fortsette å sende regningen til bankkundene. De har allerede skrudd opp renta for å dekke inn kapitalkravene som regjeringen satte i sommer, også banker som uansett oppfylte kravene.