– Mange faktorer bidrar til at situasjonen knapt nok har vært lysere for alle seriøse aktører i verdikjeden, sier Bengt Herning som er direktør byggevarehandel i Virke.

– Slutt å deppe - lyse utsikter for seriøse

– Jeg er så enig med redaktøren i at vi må slutte å deppe over konkurransen fra Europa og prate ned byggenæringen. Mange faktorer bidrar til at situasjonen knapt nok har vært lysere for alle seriøse aktører i verdikjeden.

Det er Bengt Herning, direktør byggevarehandel i Virke, som kommer med dette utspillet som en kommentar til sjefredaktør Per Helge Pedersens nettleder på bygg.no med tittelen «Frem med verktøykassen».

– Jeg ser en så lys utvikling for byggenæringen som jeg ikke har sett på mange år. Markedet ser ganske stabilt ut fremover, og myndighetene bidrar sakte men sikkert med å tilrettelegge for seriøse aktører. Rammebetingelsene er på plass. Blir det lysere utsikter nå, må vi ha solbriller på. Det er bare opp til aktørene selv å omstille seg og fremstå som faglige, ordentlige og tillitsvekkende, fremholder Herning.

– Et åpent Europa har og vil fortsatt bidra til skjerpet konkurranse. Gode rammebetingelser gjør at vi kan møte denne på en langt mer offensiv måte enn vi har sett tendenser til. Kostnadsnivået i Norge vil fortatt være høyere enn i store deler av Europa hvor arbeidskraften nå strømmer til Norge fra. Da må norske aktører svare på tiltale ved å endre holdninger og arbeidsformer. De må komme opp med «tilleggsytelser» i form av rasjonell jobbing og effektivitet som skaper gode og trygge relasjoner til oppdragsgiver. Med den høye levestandarden vi har i Norge, er jeg overbevist om at det vil være et marked fremover for aktører som kunden kan stole helt og fullt på, fremholder Herning.

Han påpeker at slike seriøse aktører vil ha myndighetene i ryggen. Det jobbes aktivt med et ROT-fradrag. Miljø står høyt på dagsorden gjennom Breeam-kvalitet, energieffektive bygg og miljøriktige produkter. Direktoratet for byggkvalitet er reorganisert og er i gang med en rekke gode prosjekter. En stortingsmelding om bygningspolitikk og et Bygg21-prosjekt er på plass. Arbeidstilsynet, Skatteetaten, NAV og politiet har sett seg lei på svart arbeid og tar signalene fra byggenæringen på alvor.

– Gode prosesser blir stadig viktigere, slår Herning fast.

Derfor synes han det er for defensivt å gå ut i media å si at det eksempelvis ikke er marked for norske bygghåndverkere som murere og malere.

– Tiden er inne for selverkjennelse og skjerping i håndverkerbransjene. Man har hatt gode tider gjennom en forutsigbar konkurranse gjennom årtier. Dette har ført til et syn hos forbrukerne om at norske håndverkere ikke er særlig mye bedre, men dobbelt så dyre som utenlandske. Høye timepriser, dårlig planlagt arbeidsdag, passelig god kvalitet og uforutsigbar fremdrift er ikke noe vinnerkonsept når man utsettes for hard konkurranse, sier Herning og påpeker at dette må næringen ta inn over seg.

– Nå må det gode håndverket synliggjøres. Arbeidet må effektiviseres og innkjøp må skje strukturert. Kunden må stole på at håndverkeren kommer når han skal, og at han utfører jobben på en tillitsvekkende og kostnadseffektiv måte. Produktdokumentasjon må være på plass. Han må fortsatt være til stede i landet dersom noe ved jobben skulle være galt. Mulighetene er store for denne type håndverkere, fremholder Herning som presiserer at dette forutsetter at myndighetene sikrer at spillereglene er like for alle.

– Konklusjonen er at det er ingen grunn til å fortvile for dem som er villig til å omstille seg for å gjøre en bedre jobb, avslutter han.