Carl Inge Wathne. Foto: Rambøll

Nye løsninger for Gamlingen

Rambøll deltar i prosjekteringen av det nye badeanlegget «Gamlingen» for Stavanger kommune.

- Vi vil tenke nytt, forsikrer Carl Inge Wathne i Rambøll.

Nå har politikerne i Stavanger kommune bestemt at nye «Gamlingen» skal stå klar så snart som mulig.

- «Gamlingen» har stor verdi for mange mennesker i byen vår. Selv tok jeg mine første svømmetak her og har i likhet med mange andre siddiser et bånd til «Gamlingen». Interessen for prosjektet er derfor stor, sier Carl Inge Wathne i Rambøll.

Nytenking

«Gamlingen» har lange tradisjoner som byens eneste oppvarmede utendørsbasseng i på Våland Stavanger. Anlegget har åpent hele året, selv på vinteren. Bygging av Ryfast gjør at «Gamlingen» nå må flyttes til en ny tomt.

Planen er at det skal bygges et tilsvarende anlegg med nye og bedre tekniske løsninger.

- Et helårs utendørs svømmebasseng i Stavanger vil ha et høyt energiforbruk. Det er derfor viktig at vi tenker energioptimalisering. «Gamlingen» skal derfor forsynes med fornybar energi, sier Carl Inge Wathne i Rambøll.

Skal prosjektere

Rambøll har på anbud vunnet muligheten til å prosjektere det nye anlegget.

- I dette anbudet ligger en komplett teknisk prosjekteringsgruppe. Arkitekt, landskapsarkitekt og fornybare energiløsninger utføres av Stavanger eiendom, sier Wathne.

Totalkostnad for prosjektet er anslått til 80-90 millioner kroner inkludert mva.

Vil tenke nytt

Anlegget skal bestå av to utendørs basseng, garderober, treningsrom, oppholdsrom for publikum, kafé og mye mer.

- I dette prosjektet ønsker vi å tenke nytt. Vi ønsker å se på muligheten for å bygge et utendørs stålbasseng og se på bruk av nye tekniske løsninger som CO2-varmepumpe for energieffektiv produksjon av varmt forbruksvann til dusjanlegg, forteller Wathne, som fortsetter:

- Rambøll vil i dette prosjektet benytte seg av spesialkompetansen i bedriften, også på tvers av landegrenser. Mye av Rambølls kjernekompetanse på badeanlegg henter vi fra Danmark, sier Wathne.

Historisk badeanlegg

«Gamlingen» åpnet i 1957 av Stavangers svømmeklubber og finansiert av klubbene med private investorer og legater. Oppvarmingskilden var da kjølevannet fra sekundærstasjonen på nabotomta. Dette var den primære oppvarmingskilden frem til 1992. Stavanger kommune overtok driften av anlegget i 1960. Dagens anlegg er utstyrt med 25 meters basseng, barnebasseng, trimrom og felles badstue.

- Det er ganske spesielt å bygge et utendørsanlegg i Stavanger, som skal være åpen året rundt. Brukerne av «Gamlingen» er derfor opptatt av å få et oppvarmet basseng med varmekabler i bakken, slik at de slipper å måke snø for å komme seg ut i bassenget. De ønsker også at det skal være varme i stigene på kanten av bassengene.

Jobbes med sponsorer

I rådmannens forslag til handlings- og økonomiplan for de neste fire årene, lå ikke nye Gamlingen inne. Den skulle først stå ferdig i 2019, altså flere år etter at dagens Gamlingen var revet.

Mandag la flertallspartiene, Høyre, Venstre, KrF, Senterpartiet, Pensjonistpartiet og de uavhengige fram sitt felles budsjettforslag. Her legges det inn 85 millioner kroner ekstra i periode 2014-2016. I tillegg jobbes det nå med å få sponsorer til prosjektet.