Administrerende direktør i NBBL Thor Eek mener det er uheldig at regjeringen og statssekretær Per-Willy Amundsen har lovet et skattefradrag på ENØK-tiltak i hjemmet uten å gjennomføre det umiddelbart.

Frykter bransjeknekk med ENØK-fradrag i det blå

– Det er uheldig at regjeringen lover å innføre skattefradrag på ENØK-tiltak uten å gjennomføre ordningen umiddelbart.

Det sa administrerende direktør Thor Eek i Norske Boligbyggelag (NBBL) under et frokostmøte der blant andre statssekretær Per-Willy Amundsen fra Fremskrittspartiet var deltaker.

– Vi opplever en bransje som er livredd for at markedet torpederes fordi man så klart har sagt at fradraget skal innføres, sa Thor Eek under sin innledning.

Til Byggeindustrien utdyper Eek sine skattefradrags-bekymringer.

– Uroen ligger først og fremst hos leverandør-entreprenørene. De ser at folk venter med å gjennomføre ENØK-tiltak fordi de venter på fradraget. Da kan det være for sent for en bransje som ikke får omsetningen de hadde forventet.

– At man har gått så tydelig ut i regjeringsplattformen med lovnader om et slikt fradrag, for så å ikke gjennomføre det umiddelbart, har skapt stor usikkerhet, mener Eek.

Vil ikke si når ENØK-fradraget kommer

Statssekretær Per-Willy Amundsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet har forståelse for bekymringene, men vil ikke si noe om når et skattefradrag er på plass.

– Jeg ser problemstillingen, og dette er en sak vi jobber med. Vi har intensjoner om å følge opp våre lovnader, men det var ikke alt vi klarte å få med i tilleggspropsisjonen på kun tre uker. Folk må være klar over at dette først og fremst er et Stoltenberg-budsjett som vi har gjort noen justeringer på, svarer Amundsen.

"Jobber med saken"

– Men det kommer et skattefradrag for ENØK-tiltak i boliger?

– Vi jobber med saken.

– Når er det på plass? Neste budsjett?

– Godt forsøk, ler Amundsen og fortsetter:

– La meg heller si det sånn: Dette er en lovnad fra regjeringen og vi har jo intensjoner om å følge opp våre egne lovnader. Nå skal konsekvensene av et fullverdig ROT-fradrag utredes, og da kan det være lurt å se disse tingene i sammenheng. Det er en av årsakene til at vi bruker litt tid på dette.

– Snakker vi da om en prøveperiode på ENØK-tiltak, og så eventuelt innføring av et fullverdig ROT-fradrag om det fungerer? Eller snakker vi om å innføre alt samtidig?

– Det kan jeg ikke konkludere på nå. Det er først og fremst finansministeren dette spørsmålet må stilles til, sier Amundsen.

– Må gjelde alle boliger

Når – eller om – fradragsordningen innføres, mener Thor Eek i NBBL det er viktig at skattefradraget gjelder for alle typer boliger.

– Jeg tror det er bred enighet om i bransjen om at dette må være en generell ordning som gjelder alle boliger – både eneboliger, borettslag og sameier. Etter vår oppfatning er ikke det et problem å løse, fordi at vi har allerede har velfungerende fordelingsordninger på rentefradrag i borettslagene og boligsameiene, sier Thor Eek.