35 millioner kroner til kreative energiløsninger

Forskningsrådet vil få frem nytenkende og kreative prosjekter innenfor energiforskning.

Forskningsrådet går nye veier for å få frem banebrytende idéer om miljøvennlig energi, idéene som ikke passer inn i de ordinære utlysningene.

Derfor gir de nå midler til «nye energikonsepter», en pilotutlysning som sikter på å få fram nytenkende og kreative prosjekter innenfor energiforskningen.

Tolv kandidater ble plukket ut til å konkurrere om hvem som har de beste og mest nytenkende prosjektene for miljøvennlig energi.

I slutten av august presenterte de sine kreative ideer for et panel av internasjonale generalister med solid kompetanse innen ulike energiløsninger.

Programstyret fastslo vinnerne i september. Fire prosjekter gikk helt til topps og deler potten på til sammen 35 millioner kroner.

Stiftelsen SINTEF: Nye batterier kan bidra til å løse lagringsproblemet for fornybar energi

SINTEF Materialer og kjemi: Ny type solcelle fanger større del av lyset

Høgskolen i Vestfold: Mikrokraftverk gjør fornybar energi mer lønnsomt

Universitetet i Oslo: Avanserte materialer lager drivstoff og gjødsel fra CO2 og luft.

- Dette er en spennende satsning, med høyere risiko for at man ikke får til alt man prøver på enn i de fleste forskningsprosjektene vi vanligvis støtter. Samtidig har prosjektene et stort internasjonalt potensiale for å løse helt sentrale utfordringer forbundet med utvikling og implementering av miljøvennlig energi. Det er derfor svært gledelige at vi har fått så god respons på vår nye satsing på utvikling av grensesprengende løsninger, sier Fridtjof Unander, Divisjonsdirektør for Divisjon for energi, ressurser og miljø i Forskningsrådet.

Les mer om prosjektet på nettsidene til Forskningsrådet.