Stoltenberg tviler på regjeringens valgløfter

Ap-leder Jens Stoltenberg tviler på at de borgerlige innfrir alle valgløftene sine. Samtidig beskylder han regjeringen for å spre usikkerhet i sykehussektoren.

– Felles løfter de borgerlige ga i valgkampen, er ikke å finne igjen i plattformen til regjeringen, sa Stoltenberg da Stortinget tok opp trontalen og regjeringserklæringen til debatt tirsdag.

Han viste til skattelettelser, veisatsing samt løfter om minst 12 milliarder kroner mer til landets sykehus og avskaffelsen av de regionale helseforetakene.

– Det lover de fortsatt, men etter to dager sier den nye helseministeren at det er usikkert om de greier å gjøre det i løpet av fire år. Dette betyr at helseforetakene er på oppsigelse i fire år. Det skaper uklare ansvarsforhold, usikkerhet og redusert gjennomføringskraft i den store sykehussektoren, sa Stoltenberg.

Fant rollen

Den avgåtte statsministeren fant seg raskt til rette i rollen som opposisjonspolitiker, og ble hilst velkommen av borgerlige stortingsrepresentanter som nå står på regjeringens side. Rollebyttet i norsk politikk var iøynefallende under det som er blant høstens viktigste debatter i Stortinget.

Stoltenberg pekte på hvor godt det går i landet da han som leder av Stortingets største parti innledet den to dager lange maratondebatten tirsdag formiddag.

– Både trontalen og regjeringserklæringen bekrefter at det går godt i Norge. Aldri har en norsk regjering overtatt en økonomi som er i så god stand, sa Ap-lederen og viste til lav ledighet, høy sysselsetting og økt produktivitet.

Stoltenberg påpekte at Høyre og Fremskrittspartiet er avhengige av støtte fra andre partier for å få flertall i Stortinget, og la til at Arbeiderpartiet vil opptre ansvarsfullt i opposisjon.

Pengebruk

Ap-lederen hadde ikke vært seg selv om han ikke hadde kommet med politiske formaninger om viktigheten av å følge handlingsregelen for oljepengebruk. Det gjorde han også tirsdag.

– En ansvarlig oljepengebruk er avgjørende for at utviklingen av norsk økonomi skal fortsette. Det er viktig for næringslivets konkurransekraft og for alle med boliggjeld, sa Stoltenberg.

Han viste til at den avgåtte regjeringen la opp til en oljepengebruk på 2,9 prosent, klart under den såkalte 4-prosentbanen.

– Jeg håper den nye regjeringen holder seg til en slik ansvarlig pengebruk, sa Stoltenberg.