Gyproc vil gipsryktene til livs

Fredag 20. september satte president i Norske Arkitekters Landsforbund, Kim Skaara, et spørsmålstegn ved gipsplatenes miljømessige bærekraftighet på bygg.no. Gipsplateprodusentene fortviler over det de mener er et ufortjent og utdatert dårlig rykte.

Teknisk sjef i gipsplateprodusenten Gyproc i Fredrikstad, Dag Hamre, er stolt av produktet han er med på å produsere. Lettvegger med gipsplater har mange egenskaper som sikrer viktige funksjonskrav som brannmotstand og lydisolering.

Miljømessig presterer gipsplater, ifølge klimagassregnskap.no, bedre enn både kryssfiner, trefiberplater og sponplater med tanke på CO2-ekvivalenter per kilo materiale.

Nivået av CO2-ekvivalenter på norskproduserte gipsplater ligger på rundt 2,5 – 3,0 kilo per kvadratmeter plate.

– I mange databaser som legges til grunn for valg av miljøriktige materialer, har dette tallet vært oppgitt med 10 ganger så høy verdi som våre dokumenterte verdier. Norske gipsplateprodusenter som Gyproc og Norgips presterer derfor langt bedre på miljø enn det mange kan ha fått inntrykk av, forteller Dag Hamre i Gyproc.

– Før gipsplateprodusentene i Norge fikk lagd egne miljødeklarasjoner for sine produkter, benyttet de prosjekterende seg av generiske verdier hentet fra Europa, hvor CO2-ekvivalentverdiene var mye høyere enn de reelle verdiene her til lands. Det er disse verdiene som har gitt de norske gipsplatene et ufortjent dårlig rykte, fortsetter han.

– Ingen versting

– Gipsplateproduksjon er slett ikke noen miljøversting. Vi gjenvinner rundt 70 prosent av alt avfallet fra produksjonen, og 30 prosent av platene våre består av resirkulert gips som kommer fra overskudd og riveavfall fra byggeplasser og fra industrigips fremstilles under rensing av kullkraftverk.

Hamre forteller at han nok synes det er trist hvis arkitekter kvier seg for å anbefale gipsplater til sine prosjekter ut av uvitenhet om de faktiske miljømessige egenskapene til produktet.

Prosjektleder Stein Stoknes i arkitekturprogrammet Futurebuilt bekrefter overfor Byggeindustrien at man for kun ett år siden opererte med veldig andre tall enn hva som er den norske realiteten i dag.

– Da vi startet arbeidet vårt, kom gips ganske dårlig ut i klimagassregnskapet. Nå er det annerledes.

Stoknes berømmer gipsplateprodusentene for det miljøvennlige arbeidet som legges ned i produksjonen.

– De skal ha ros for at de jobber såpass godt for å få inn resirkulert gips inn i produktene sine. Slik produksjonen er nå, er den mye bedre enn hvordan det så ut før, sier han.

Viktig med debatt

President Kim Skaara i Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) sier overfor Byggeindustrien at han synes det er prisverdig at Gyproc kommer på banen. At produsenten forsvarer produktet sitt etter at spørsmålstegnet er satt ved blant annet gipsplater under Oslo arkitekturtriennale denne høsten, er et godt innlegg i debatten Skaara og NAL ønsker seg på temaet omkring hva som virkelig er bærekraftig.

– Reaksjonen bekrefter behovet for å rette søkelyset mot det vi tror er miljøvennlig, men som ikke nødvendigvis er det. Bevisbyrden må være på de som leverer varen, og den utfordringen tar Dag Hamre og Gyproc i denne saken.