Kandidater i Nord-Norge

Så er også turen for kommet for å finne århundrets Byggverk i Nord-Norge. Landsdelen kan vise til flere spennende byggverk.

Disse kan du velge mellom i Nord-Norge:

Helgelandsbrua

Helgelandsbrua ble åpnet av daværende samferdselminister Kurt Opseth 13. juli 1991. Skråstagbroen er 1065 m lang og har et hovedspenn på 425 meter. Høyeste brotårn er 138 meter og maks seilingshøyde er 43,5 meter. Helgelandsbrua er en turistattraksjon som mange mener er et av Norges vakreste broanlegg. Broen kan bl.a smykke seg med en fransk pris for fremragende bruk av betong.

Ishavskaterdralen

Tromsdalen kirke eller Ishavskatedralen tegnet av arkitekt MNAL Jan Inge Hovig, ble innviet i 1965. Kirken har en storslått beliggenhet på høyden over Tromsøbruas fastlandsfeste. Den ligger godt synlig for sjøfarende både fra nord og sør og fra byen på østsiden av Tromsøya. Ishavskatedralen er et landmerke for byen og ikke minst en av landsdelens mest besøkte attraksjoner.

Polarsirkelsenteret

Polarsirkelsenteret. midt på Salltfjellet i Nordland, ble åpnet i 1990 i forbindelse med den nye E6. Hvert år besøker rundt 170.000 veifarende turister det unike senteret som utvilsomt er en av landsdelens største turistattraksjoner. Polarsirkelsenteret, som drives helt og holdent i privat regi uten offentlig støtte, har et areal på 1.300m2. Byggverket er tegnet av Bodø-arkitekten Odd Aanesen som har høstet stor anerkjennelse for sin naturtilpassede arkitektur og utforming.

Sametinget

Sametinget i Karasjok ble tatt i bruk i 2000 og er tegnet av Ste in Halvorsen AS og Christian Sundby siv.ark. MNAL . Et meget spesielt byggverk med samisk uttrykk i arkitekturen for urbefolkningen i Norge. Bygget og formålet er å betrakte som forbildelig for tilrettelegging for urbefolkninger i verden, med hensyn til markering av innflydelse/medvirkning i landets utvikling. Sametinget er tildelt Statens Byggeskikkspris 2001.

Tromsøbrua

Da brua ble åpnet i 1960 var den Nord-Europas største, og ble et forbilde for alle bruer av forspent betong som ble bygget i Norge. Bruas totale lengde er 1036 meter og midtspennet er 36 meter høyt. Et byggverk som binder byen sammen og som samtidig danner en visuell kulisse for sjøfarende. Du kan også gi din stemme ved å sende en e-post til firmapost@bygg.no Husk å skrive navn på regionen (for eksempel Nord-Norge) i e-posten i tillegg til byggverkets navn. I Nord-Norge kan det stemmes frem til tirsdag 13. september kl 1200.