Hvordan blir den nye regjeringen?

De fire borgerlige partiene har startet sine sonderingssamtaler. Forhåpentlig vil man i løpet av kort tid få vite hvilke parti som vil gå inn i den nye regjeringen. Skal et parti få avgjørende innflytelse må det være bedre å sitte i en regjering enn å stå utenfor.

En firepartiregjering kan bli sittende i mer enn fire år dersom de finner tonen fra starten. Dette vet Erna Solberg – og gjett om hun gjør det som er mulig for å få dette til.

Det er selvsagt mye hemmelighetskremmeri rundt slike forhandlinger. Vi har aldri skjønt at møtestedet skal være så veldig hemmelig. I dag ble det kjent at regjeringssonderingene foregår på hotellet Radisson Blu i Nydalen.

Selvsagt er det mye som skiller de borgerlige politikerne, men det var også mye som skilte i den rødgrønne regjeringen. Mange av det som var vanskelig for Stoltenberg-regjeringen, vil også være vanskelig for en Solberg-regjering. Det er nok å nevne saker som Lofoten/Vesterålen, asylpolitikken, oljepengebruken, samferdselsutbyggingen og distrikts- og landbrukspolitikken.

For vår del tror vi at det blir en firepartiregjering. Etter åtte år i opposisjon, må det være viktig for en politiker å komme i posisjon og dermed få innflytelse. Man kan også sikre sine saker bedre i en regjering eller utenfor.

Mange i byggenæringen venter spent. Det er blitt så mye byråkrati og så mange regler og forordninger at man kan gå seg vill i regeljungelen. Byggenæringen trenger fremfor alt forutsigbarhet. Håpet er at Erna Solberg og hennes regjering nå vil rydde opp. Man håper også at det blir investert langt mer enn Stoltenberg-regjeringen har gjort i infrastruktur. Forfallet må stanses.

Det er nå viktig at forhandlerne bevarer roen – og de ser mulighetene som ligger i et bredest mulig samarbeid. De har ikke all verdens tid på seg. 14. oktober går Stoltenberg-regjeringen av i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet. Forhåpentligvis har Erna klar en ny regjering lenge før den datoen.