Ski Bygg lever godt utenfor Byggmakker

Ingen svekket markedsposisjon. Ski Bygg har opplevd en vekst etter årets syv første måneder som er fem prosent høyere enn konkurrentene i Oslo og Akershus-regionen.

Det er sjef og medeier Ingar Norum i Ski Bygg som kommer med denne oppsummeringen overfor Byggeindustrien etter at virksomheten forlot Byggmakker-kjeden fra siste nyttår av. Han rapporterer fortsatt omsetningstall til byggevarevirksomheten i bransjeorganisasjonen Virke som Ski Bygg er medlem av.

– Det er flere sider ved dette å stå alene. Vi er jo vant til å være del av en kjede som byr på både fordeler og ulemper. Først og fremst slipper man mye av det som oppleves som frustrerende, og vi savner ikke å irritere oss over alle minussidene. Samtidig mister man det kollegiale fellesskapet som for meg er et klart savn. Vi kjenner fortatt menneskene, men åpenheten blir nå engang på en annen karakter når vi ikke er en del av kjedefellesskapet, innrømmer han.

Bekvem
Rent kommersielt mener Norum at Ski Bygg har kommet greit ut av livet uten kjedetilknytning. Han er bekvem med posisjonen, og at bedriften ikke har mistet konkurransekraft så langt.

– Omsetningen i bransjen flater ut, og aktørene opplever ikke den omsetningsveksten man ved nyttår trodde man skulle få i 2013. Vi har per juli en vekst som er frem prosent høyere enn konkurrentene våre i Oslo/Akershusregionen. Vi har med andre ord ikke svekket markedsposisjonen vår, fremholder han.

Størrelse viktig
Ski Bygg omsatte i fjor for 480 millioner kroner med et resultat etter overskuddsdeling med ansatte og før skatt på 12,5 millioner kroner. Virksomheten har budsjettert med en omsetning i år på snaue 510 millioner. Tallene tilsier at bedriften i dag innehar en posisjon på 11-11,5 prosent av sisteleddsomsetningen av byggevarer i regionen.

– Det hadde ikke vært så enkelt for oss å gjøre det vi har gjort hvis vi ikke hadde vært så store som vi er på ett anlegg, slår han fast.

Rasjonelle kjøp
Han trekker også frem at Ski Bygg i tillegg til to mindre utsalg i henholdsvis Enebakk og Ås driver Norges største byggevarehus på Ski.

– Vi en av de mest rasjonelle kjøperne av byggevarer i Norge hvor vi har lagt oss på et industrielt nivå. Vi kjøper stort, og for leverandørene er det ikke 4-5 leveringssteder med lang avstand i mellom. Denne posisjonen prøver vi å utnytte til styrke og kraft overfor leverandørene. Vi minner dem i tillegg om at det også koster mye å være foretrukken leverandør til en kjede, og at vi har en byggfaglig avdeling med 20 mann som kan bygg, sier Norum.

Dermed er det ikke sagt at Ski Bygg ikke har møtt på utfordringer på innkjøpssiden.

– Noen har bemerket at vi ikke lenger er en del av kjedefellesskapet, og at dette får konsekvenser for prisnivået på innkjøp. Men det er veldig få. De fleste har gitt oss stor anerkjennelse for det vi nå står for med vår styrke som en rasjonell innkjøper, fremholder han.

Norum signaliserer at Ski Bygg har ambisjoner og vekstplaner, og bedriften ser både sørover mot Østfold og nordover mot Oslo-markedet. Og han kan love svar på tiltale om den tidligere Byggmakker-kollegaen Herføl Gruppen ypper til strid ved å trekke nordover mot Oslo.

– Man skal opptre klokt om man bestemmer seg for å ekspandere i dagens markedssituasjon hvor veksten flater ut. Og man skal ha litt «baller» hvis man går inn i Vestby hvor Bauhaus er på plass, kommenterer han og opplyser at konkurransen skjerpes ytterligere ved at Byggmax kommer med enda flere anlegg i området, og at en Obs-etablering på gang på Vinterbro hvor byggearbeidene har kommet i gang.

Tilvalgs-aktør
Ski Bygg har hatt suksess med sitt grep om å gjøre virksomheten til en stor leverandør av kunders tilvalg til nybygg og rehabilitering. Det betyr at ferdige trevarer er blitt et dominerende produkt. Omsetningen av kjøkken vil i år kommer til å passere 100 millioner kroner, og produktene gulv, dører og vinduer er samlet omtrent på samme nivå.

– Vi er opptatt av å vokse innenfor de områdene hvor vi har styrket oss de senere årene. Blant annet vurderer vi alternativt å gå ut i markedet med rene kjøkkenbutikker eller med butikker basert på kapitalvarer, opplyser Norum.

VVS og ventilasjon
I tillegg til de tre byggevarehusene består nå Ski Bygg Gruppen også av Ski VVS og Ski Boligventilasjon. Virksomhetene som har 25 ansatte har budsjetter i år på henholdsvis 40 og 10 millioner kroner.

– Vi er opptatt å kunne møte de endringer i markedet som følger av TEK 10 og snart TEK 15 med blant annet kobling mellom nye fornybare energibærere og inneklima. Det gjelder å få det moderne huset til å fungere. Vi ser at fagene rørlegger og ventilasjon går sammen da varmepumpen og ventilasjonsanlegget kobles sammen i ett anlegg i morgensdagens hus, avslutter han.