Urban Mountain vinner Nordic Built Challenge i Norge

Urban Mountain er det beste forslaget for mulig rehabilitering av Entra-eide Posthuset i Biskop Gunnerus gate 14 i Oslo. Nå konkurrer konseptet med fire andre nordiske forslag om å bli totalvinner i Nordic Built Challenge.

- Konseptet Urban Mountain har funnet frem til spennende og innovative miljøløsninger for totalrehabilitering og forbedring av et av Norges mest kjente bygg, Posthuset i Oslo, sier Dag Christer Øverland som er eiendomsutvikler hos Entra og prosjektleder for konkurransen i Norge.

Nordic Built Challenge er en åpen, tverrfaglig designkonkurranse om rehabilitering av en bygning i hver av de fem nordiske landene. I Norge er Posthuset objekt for konkurransen og en jury har nå kåret Urban Mountain til det beste konseptet. Den 11. september ble vinneren i alle de fem nordiske landene offentliggjort. Den nordiske totalvinneren offentliggjøres den 17. oktober.

- Vi har skapt en urban fortolkning av et 'norsk fjell' midt i Oslo sentrum - derav navnet Urban Mountain. Bygningen vil bli en bærekraftig organisme med fokus på de viktigste kvalitetene som vi kjenner fra naturen: ren luft, sanselige miljøer med grønne planter, vann, lys og skygge. Samtidig oppfyller vi det moderne menneskes behov for komfort og høyteknologiske smarte løsninger, som er en integrert del av fremtidens arbeidsplass, sier Jette Birkeskov Mogensen fra schmidt hammer lassen architects, som sammen med LOOP architects, COWI (DK og NO), Transsolar Energitechnik GmbH samt Vugge til Vugge Danmark står bak konseptet Urban Mountain.

Erik Rigstad, utviklingssjef for divisjon bygninger i COWI Norge, understreker betydningen av det tette samarbeidet i teamet, også med klar referanse til sine danske kollegaer.

– Vår løsning har svært framtidsrettede løsninger innen alle fagområder; fra et ambisiøst konsept for urban flora og grønt inne og ute, til nyskapende løsninger for ventilasjon, energi, avfallsbehandling med biogassproduksjon, kontorløsninger, drift, byggkonstruksjon og reduksjon av klimagasser i et livsløpsperspektiv, sier Rigstad.

– Det viktigste er ikke spisskompetanse i seg selv, men at den blir kombinert på riktig måte, og til riktig stadium i prosessen, understreker Rigstad.

I forslaget er energiforbruket i bygningen kraftig redusert, nye publikumsområder etableres og det foreslås grønne lunger med naturlig vegetasjon. Nå vil Entra gjennomgå forslaget Urban Mountain og se på muligheten for å realisere prosjektet. Rehabiliteringen av Posthuset inngår i FutureBuilts forbildeportefølje.

- Responsen for konkurransen har vært svært stor og vi er godt fornøyde med at så mange aktører har bidratt til å konkretisere Nordic Built Charter. Det er viktig for oss at konkurransen har større betydning enn fem gode rehabiliteringsprosjekter. Vi håper det vil resultere i fem nordiske foregangsprosjekter som fremviser løsninger for bærekraftig rehabilitering av eksisterende bygninger, og at det vil øke interessen for miljøvennlige løsninger blant produsenter og leverandører i og utenfor Norden, sier Trine Pertou Mach, prosjektleder for Nordic Built.

Totalt konkurreres det om å utarbeide konsepter for å rehabilitere fem bygninger i de nordiske landene gjennom innovasjonsprogrammet Nordic Built. I oktober offentliggjøres totalvinneren etter at en nordisk jury har funnet frem til det beste forslaget.