Contiga Moss runder 100

I forbindelse med at Contiga i Moss fyller 100 år åpner fabrikken i Trolldalen dørene for publikum lørdag.

Fabrikken i Trolldalen er den største av Contigas fem fabrikker i Norge.

Det hele startet 19. mai 1913. Brynild Brynildsen (BB) fikk ideen fra Amerika om støping av byggestein i betong. De første formene kom fra USA, og 19. mai begynte arbeidet i Prinsensgate i Moss.

BBs omsetning i 1913 var åtte stein for i alt kr. 3,20. Blokka var 20 x 25 cm og 40 cm lang. 1 m2 bestod av 12 stein og kostet kr. 4,50. Den var sterk, hadde ikke særlig god varmeisolasjon, og var forholdsvis billig.

Etter dette vokste bedriften seg ut av sine første lokaler, og Brynildsen søkte inspirasjon utenfor landets grenser. Nye maskiner sørget for nye produkter, og i 1962 startet arbeidet med en ny fabrikk i Trolldalen. Her ble det blant annet produsert rør, søyler, bjelker og elementer.

Kontoret i Trolldalen ble bygget i 1969 på 14 meter lange peler, og egen konstruksjonsavdeling ble opprettet. Etter at produksjonen startet i Trolldalen ble det store leveranser til bygg til Sverige, både Göteborg og Stockholm, i tillegg til leveranser til bygg i Moss og Oslo-området.

1. april 1990 solgte fam. Brynildsen fabrikken Trolldalen til Aker Betong som ble en del av Aker Elementbygg med fabrikker i Moss, Fredrikstad og Hamar. BB oppgraderte Jeløgate 12 og fortsatte der med lette elementer og ferdigbetong. BB hadde også fabrikker i Skien og to i Oslo på den tiden.

Anlegget i Trolldalen fortsatte som Aker Elementbygg med hulldekker, fasadeelementer, tunge søyler og bjelker.

I 1994-95 kjøpte Selmer og KB Stålteknikk Aker Elementbygg 90,1% og 9,9%. Aker Elementbygg og bedriften fikk navnet Norsk Elementbygg. På den tiden ble en av produksjonshallene omgjort til hulldekkehall med seks benker.

I 1998 ble Contiga AS dannet etter en fusjon mellom Norsk Elementbygg, KB Stålteknikk og Arne Hill as. Bedriften ble Norges første komplette leverandør av stål- og betongelement-konstruksjoner.

Contiga Moss har produsert hulldekkeelementer og tunge betongelementer frem til 2013 og har i dag stor produksjon av hulldekkeelementer og søyler og bjelker i betong.

- De siste årene har det ikke vært gjort store endringer ved fabrikken, men det siste nye er miljøvennlige produkter, eller produkter med bedre «karbonfotavtrykk». Vi er på vei til å kunne produsere elementer, ikke minst hulldekke-elementer, med betydelig bedre «karbon fotavtrykk», også kalt lavkarbonbetong, sier adm. dir. Audun Harridsleff i Contiga.

Fabrikken i Moss har ca. 100 ansatte, har en kapasitet på 300.000 m2 hulldekker, samt søyler, bjelker og DT-elementer. Det kan produsere ca. 150.000 tonn med betong årlig.

Samlet har Contiga AS 340 ansatte og omsetter for ca. 700 millioner kroner. Contiga AS er en del av et konsern med søsterselskaper i Sverige, Danmark og Tyskland, og totalomsetning for konsernet var i 2012 1,6 milliarder og det er ca. 800 ansatte.

På den åpne dagen 14. september vil det bli\u0001 omvisning i fabrikken, man kan se et hulldekkeelement bli produsert, det vil bli presentasjoner av bygging med betongelementer samt at det vil bli aktiviteter for barna.