Valglokale i Oslo stengt på grunn av asbest

Etter at det ble funnet asbest i valglokalene på Sogn videregående skole i Oslo, ble rommene stengt. Mens man ventet på resultatet av asbestprøvene måtte elevene likevel bruke lokalene.

Rommene ble stengt med umiddelbar virkning av valgstyret i Oslo, der ordfører Fabian Stang (H) er leder. Beslutningen ble tatt bare minutter etter at beskjeden om asbest-funnet kom, skriver Aftenposten.

Undervisning på byggeplassen
Sogn videregående skole gjennomgår en omfattende ombygging, og de fleste elevene er flyttet over til Kuben yrkesarena på Økern.

Omtrent 400 elever får imidlertid fortsatt undervisning på Sogn samtidig som byggearbeidene pågår, skriver Osloby.

Det gjelder et tilrettelagt undervisningstilbud for ungdommer med Downs syndrom, autisme og psykisk utviklingshemming, samt Oslos tilbud om norskopplæring for asylsøkere og andre nykommere til landet mellom 15-19 år.

Visste om asbestfaren
På grunn av asbestrisikoen ble skolen stengt allerede torsdag for elevene og lærerne som oppholdt seg der.

Fredag ble deler av lokalene ble gjenåpnet, mens man ventet på resultatet av asbestprøvene, skriver ABC Nyheter.

– Vi visste om asbest i bygningsmassen i forkant av byggeprosjektet, men prøvene som ble tatt, viste mer omfattende asbestfunn enn først antatt. Dette beklager vi, sier kommunikasjonsdirektør Marit Thorsen i Undervisningsbygg KF.

Velgere fraktes i taxi
Flere tusen mennesker skulle ha stemt på Sogn videregående skole søndag og mandag.

– Stengingen av Sogn betyr ingen ting for folks mulighet til å få avgitt stemme, sier kommunikasjonssjef for valget i Oslo, Ingvild Åsgård.

De som skulle ha avgitt stemme på Sogn og som har spesielle behov for transport, blir kjørt i taxi til andre stemmelokaler på kommunens regning. Alle andre blir bedt om å dra til hvilket som helst av de øvrige 110 stemmelokalene i Oslo.

Ser på løsninger
- Det har blitt tatt nye prøver flere steder på skolen for å avdekke eventuelle nye asbestfunn, forteller kommunikasjonsdirektør Marit Thorsen i Undervisningsbygg. Prøvetakingen gjøres av fagfolk og uavhengige eksperter vil også ta prøver slik at vi kan verifisere funnene.

- Det jobbes nå med å finne erstatningslokaler for elevene, forteller Thorsen, og legger til at det samarbeides tett med Utdanningsetaten og skolen for å finne gode løsninger så raskt som mulig. Alle berørte får utfyllende informasjon mandag.