Betongelementforeningen har satset mye på opplæring

- Jeg har ingen kunnskap om det skjedde da et betongelement falt ukontrollert under riving på Aker Brygge og enda mindre om hvordan Aker Brygge ble bygget i sin tid. Derfor er det vanskelig å kommentere denne saken konkret, sier John-Erik Reiersen som leder Betongelementforeningen i Norge.

Denne foreningen har satset mye på utdanning og sikkerhet de siste årene.

- Det jeg imidlertid kan litt mer om er bygging med prefab betong. Betongelementforeningen organiserer nesten alle betongelementprodusentene i Norge. Fra Alta i nord til Arendal i sør organiserer vi mer enn 60 fabrikker og montasjeentreprenører. For å være medlem av BEF må fabrikken bl.a ha godkjenning fra Kontrollrådet for produksjonsprosessen.

- Når det gjelder montasjeentreprenørene er betongbransjen en av få bransjer som har en form for godkjenning relatert til (1) formell utdanning (2) relevant praksis og (3) bestått eksamen etter spesialopplæring for ledende personell, dvs montasje-, leder, formann og bas i tillegg til støpeleder og kontrolleder.

Mange har fått opplæring

- Fra 2004 har 1 050 fagarbeidere, ingeniører og sivilingeniører deltatt på våre kurs i montasje av betongelementer, enda flere har deltatt i kompetansegivende kurs for plasstøpte konstruksjoner, produksjon av betong, sprøytebetong og rehabilitering av betong (til sammen 8 600 personer).

- Alle disse har til felles at de er ledere eller har kontrollansvar ved utførelse av betongkonstruksjoner, både plasstøpte og prefabrikkerte. Alle disse kursene er godkjent av Betongopplæringsrådet som er satt sammen av bransjen, med bidrag blant annet fra fagmiljøene i TEKNA og BNLs bransjeforeninger, sier han.

Krav også ved rehabilitering

- Rehabilitering av bygg og anlegg er noe annet enn å bygge, men reguleres av de samme standardene og forskriftene som for bygging. De mest sentrale standardene er Eurocode 0, 1 og 2 (når det gjelder statikk, midlertidig stempling og øvrige tiltak for å sikre stabiliteten) .

- Videre gjelder naturligvis Byggherreforskriften og Arbeidsmiljøloven ved rehabilitering av bygg. Dette betyr at det er det samme regimet som gjelder for hele prosessen fra planlegging, tilrettelegging, risikovurdering, gjennomføring av tiltak for å sikre konstruksjonen og de som utfører jobben.

- Rehabilitering av bygg er regulert og underlagt det samme regimet som byggeprosessen er det. Vi har ikke noe grunnlag for å hevde at det knytter seg høyere risiko ved rehabilitering av bygg enn ved andre deler av aktiviteten i næringen, sier Reiersen.