Avtale om internasjonal erfaringsutveksling for byggenæringen

Sammen med Norsk Senter for Prosjektledelse sørger nå BA 2015 for at byggenæringen får tilgang til et unikt benchmarking program fra CII – Construction Industry Institute i USA som verktøy til å sikre forbedringer.

Effekt av benchmarking mot CII

Slik systematisk måling og benchmarking vil gi en rekke ulike effekter:

* Fakta og kunnskap om egne prestasjoner, som gjør det mulig å forstå hva som virker og ikke, hvor det trengs forbedringer, osv.

* Ved ekstern benchmarking får man referansepunkter, hva gjør de beste, hva er mulig å oppnå – man må stikke hull på boblen man befinner seg i.

* Øyeåpning; Det å lære at man andre steder i verden har betydelig bedre tids- og produktivitetsprestasjoner, viser forbedringspotensialer og gir inspirasjon til nye måter å tenke på.

* Faktabaserte databaser, internt i hver virksomhet og nasjonalt, gir datagrunnlag for estimering og planlegging av neste prosjekt

* Norske prosjekteiere (offentlige og private) kan benchmarke sine prosjekter mot databasen, enten mer ad hoc eller som en systematisk del av deres "stage gate-modell", og på ulike stadier i prosjektet, før disse gis klarsignal for å gå videre.

Hva er BA2015

BA2015 er en nasjonal satsning for BAE-næringen. Toneangivende aktører har gått sammen med SINTEF, NTNU og Metier for å forbedre effektiviteten og bærekraftigheten innen bygg- og anleggsnæringen. Øvrige partnerne er COWI, Statsbygg, Statnett, Rambøll, Jernbaneverket, Skanska, Sykehuset i Vestfold (Helse Sør-Øst) og ViaNova.

BA2015 skal være en katalysator for å gjøre næringen og partnerne enda bedre. Dette skal gjennomføres ved å innhente, videreutvikle og implementere prosesser, systemer og kunnskap som målbart forbedrer effektiviteten i virksomheten og i prosjektene. Gjennom å innføre internasjonal beste praksis tilpasset norske forhold, skal den norske BAE-næringen fremstå som ledende i verden.

BA2015 skal være handlingsorientert, der innføring av kunnskap og prosesser vi vet gir resultater skal være første prioritet.

Med bakgrunn i svak produktivitetsutvikling samt høye kostnader for næringsbygg og boliger har en rekke aktører til å ta til orde for innføring av måling og benchmarking i byggenæringen. Toneangivende selskaper i næringen har etablert forbedringsprogrammet BA2015

– Prestasjonsmåling og benchmarking er to nært beslektede begreper; benchmarking er å sammenlikne målte resultater innen kvalitet, tid, kostnad, HMS, osv. innad i og spesielt mellom ulike selskaper og prosjekter. Hensikten er å bli stadig bedre, sier professor Bjørn Andersen ved NTNU og forskningsleder ved SINTEF. Han viser til erfaringer fra en del vellykkede initiativ som viser at benchmarking med stort hell også kan anvendes i byggebransjen.

– Det mest kjente er CII (Construction Industry Institute), som har drevet en ordning for prestasjonsmåling og benchmarking av prosjekter i mange år, med en prosjektdatabase som per nå omfatter ca. 2.100 prosjekter. Disse spenner over ulike sektorer (ulike typer bygg, sykehus, olje og gass, infrastruktur) og fra ulike land (men med en overvekt på Nord-Amerika), fortsetter Andersen. Han forteller at ordningen er vel ansett og brukes av en stor andel av deres ca. 150 medlemmer.

– Forskning knyttet til denne ordningen viser klare korrelasjoner mellom aktiv implementering av dokumentert beste praksis og fremragende resultater; sikkerhetsnivåer som er 10-gangen bedre enn snittet, forsinkelser og kostnadsoverskridelser redusert med 15-30 prosent, sier Andersen.

Gjennom BA2015 og Norsk Senter for Prosjektledelse har BAE-næringen i Norge nå fått en unik mulighet for å knytte seg til CIIs ordning for benchmarking. De siste 3-4 årene har det blitt etablert lokale noder, såkalte Performance Assessment Laboratory – PAL for denne ordningen i Canada og Brasil.

– Når vi nå fikk aksept for å etablere en PAL i Norge, så vi på dette som et viktig verktøy i vårt arbeid med å forbedre norsk BAE-næring. Vi er derfor stolt og glad for å fortelle at det nå er inngått en formell avtale om dette, avslutter Bjørn Andersen, som i tillegg til sin funksjon som professor ved NTNU og forskningsleder på SINTEF også er aktiv i programstyret for BA2015 og en av initiativtakerne til dette forbedringsprogrammet.