Ap kaller borgerlig boligutspill for lettvint

Håkon Haugli i Arbeiderpartiet (Ap) kaller de borgerlig partienes boligutspill for lettvint og ikke i boligkjøpernes interesse.

De fire borgerlige partiene stilte seg mandag bak en samlet boligpolitisk plattform på sju punkter etter initiativ fra Huseiernes Landsforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Ifølge bransjeaktørene vil en borgerlig boligpolitikk føre til økt boligbygging og et mindre klassedelt boligmarkedet.

Stortingsrepresentant for Ap og leder av Aps boligutvalg, Håkon Haugli, mener imidlertid at forslagene er stikk i strid med boligkjøpernes interesse.

– De vil drive prisene oppover og føre til mindre bygging av boliger, sier han til NTB.

Lite konkret

De borgerlige partiene sier de ønsker å effektivisere byggesaksbehandlingen, redusere antallet offentlige instanser som kan gi innsigelser og redusere byråkratiske begrensninger som sinker boligbyggingen.

Aktørene i boligbransjen ønsker spesielt å fjerne en rekke krav som ble innført i 2010 om universell utforming, visuell kvalitet, miljø, helse og energi, inneklima og planløsninger. De mener kravene fører til at mange boligprosjekter blir skrinlagt på grunn av ekstrakostnadene.

Haugli mener det er uklokt å fjerne bestemmelsen.

– Det handler om fornuftige krav. Vi lurer oss selv hvis vi legger alle kvalitetsnormer til side og bygger smått, dårlige og lite tilgjengelige boliger fordi vi har et akutt behov nå. Vi må tenke både kvalitet og kvantitet samtidig, sier han.

Spekulerer

Haugli mener også det faller på sin egen urimelighet å skylde på forskriften for at det bygges for få boliger.

– Det er ikke byggekostnadene som driver opp boligprisene, det er tilbud og etterspørsel.

Han mener flere utbyggere spekulerer i å holde igjen utbyggingen for å vente på enda høyere boligpriser.

Haugli sier han også er overrasket over at boligbransjeaktørene legger all skyld på regjeringens politikk uten å se på hvilket ansvar lokale politikere har.

– Det er å undervurdere hvilken innflytelse lokalpolitikere faktisk har over det som skjer i kommunene. Tidligere har jo også Eff utropt Bærum som boligversting, og Bærum er jo selve utstillingsvinduet for Høyres boligpolitikk, sier han.

Haugli mener de borgerlige partiene har mye å svare på, fordi de sitter i posisjon i mange kommuner hvor de har stemt ned boligprosjekter ved kollektivknutepunkter.

Han peker på prosjekter langs Kolsåsbanen i Bærum, på Fornebu i Oslo og på Billingstad i Asker, hvor det borgerlige flertallet i disse kommunene stemte ned boligprosjekter. (©NTB)