Drar ned prognosene for byggaktiviteten

Veksten i byggmarkedene så langt i år har vært svakere enn forventet fastslår Prognosesenteret som drar ned sine vurderinger for utviklingen de kommende årene.

Det er særlig produksjonen av nye boliger som har vært lavere enn forventet, men det er også indikasjoner på litt skuffende utvikling i renoverings- og vedlikeholdsmarkedet hvor det trolig er ROT-markedet for boliger som har sviktet, skriver Prognosesenteret i en foreløpig markedsrapport til Byggenæringens Landsforening (BNL) datert medio august. Rapporten er utarbeidet etter et ønske om en fremskynding fra nysgjerrige bedrifter ute i markedet som også er noe engstelige for utviklingen fremover.

Samme nivå
Prognosesenteret anslår nå at igangsettingen av nye boliger i 2013 vil kunne bli omtrent på samme nivå som i fjor med ca 30.000 enheter som er 10 prosent lavere enn anslått i forrige rapport datert april. Som tidligere meldt i Byggindustrien gjennom Boligprodusentenes kvartalsvise markedsrapporter er det leilighetsbyggingen som faller, mens det bygges flere eneboliger og andre småhus enn i 2012.

Som årsak til fallet i leilighetsbyggingen peker Prognosesenteret på sterk stigning i bygge- og tomtekostnader for slike boliger. De nye kravene til utbygger om garantistillelse i nå fem år, kan også spille inn i boligbyggernes investeringslyst. Økt egenkapitalkrav på 15 prosent tror man spiller inn i langt mindre grad. Det kan også synes som om tilgangen på lånekapital fra det private bankvesen er blitt noe vanskelige både for byggebedrifter og boligkjøpere, mens Husbanken derimot ser ut til å få alt de ber om av økte lånerammer.

Dersom ikke utbyggerne klarer å senke prisene sine og eventuelt sørger for at de stiger mindre enn husholdningsinntektene, mener Prognosesenteret at det kan bli vanskeligere å få til noen økning i boligproduksjonen ut over dagens nivå i 2014.

Forbigående svikt
Svikten i ROT-markedet antar Prognosesenteret er forbigående. Her mener man mye av nedgangen skyldes det kalde været i første del av inneværende år. Her peker man på utstrakte teleproblemer som særlig har rammet vestlandet som ikke er vant til den slags.

Også igangsetting av nytt areal til andre bygg enn boliger som yrkesbygg og fritidshus var også lavt helt i begynnelsen av året, men tok seg kraftig opp i andre kvartal. Ny gjennomgang av prognosene fra april antyder muligens marginalt lavere nybygging for store prosjekter. Prognosen for 2014 opprettholdes med uendret eller svakt stigende nivå.

Anleggsmarkedet utvikler seg stort sett i henhold til forventningene, men økningen blir kanskje en tanke mindre enn annonsert i april hvor det ble regnet med 10 prosent vekst for investeringene. Her dras prognosen ned til ni prosent som fortsatt representerer sterke tall. Anslaget for 2014 er dradd ned kun en halv prosent til 6,5 prosent. Men til gjengjeld ser det ut til at 2015 får en sterkere vekst enn anslått i april.

Prognosesenteret anslår at anleggsvedlikeholdet kan bli uten vekst i år. Det skyldes at bevilgningene til vedlikehold av jernbaneanlegg trolig går ned etter ekstraordinære høye nivået de siste årene. Til neste år ligger det fortsatt an til ca tre prosent vekst.