God rekruttering til yrkesfagene

Tallene får NHO til å juble.

Utdanningsdirektoratets tall viser at 41.294 elever søker seg til Vg1, yrkesfaglige utdanningsprogram, for skoleåret 2013/2014, mens 37.149 elever søker seg til de studieforberedende programmene.

- Tallene svarer godt til NHOs ambisjon om at rekrutteringen til yrkesfaglige utdanningsprogrammer nasjonalt skal ligge på mer enn 50 prosent, sier Are Turmo, kompetansedirektør i NHO i en pressemelding.

Utdanningsdirektoratets tall viser at studiespesialisering er det desidert største utdanningsprogrammet med 29.657 søkere. Deretter følger helse- og oppvekstfag og teknikk og industriell produksjon. Også elektrofag og teknikk og industriell produksjon har stor økning, mens medier og kommunikasjon, design- og håndverksfag og helse- og oppvekstfag har størst nedgang.

Turmo påpeker imidlertid at altfor mange elever tradisjonelt gjør omvalg til studiespesialisering underveis i løpet, og at det er et problem.

- Det er viktig at det fortsatt arbeides målrettet og offensivt med ulike tiltak slik at flere unge fullfører et yrkesfaglig løp, sier han. Turmo viser til at behovet for yrkesfaglig kompetanse er stort og bare vil bli enda større fremover.