Nå øker antall konkurser

Mange er overrasket over at antall konkurser øker sterkt. I følge Aftenposten er det nå flere konkurser enn under finanskrisen. For vår del er vi ikke overrasket. Vi ser at mange spesialforretninger og mindre håndverkerbedrifter nå sliter tyngre enn på lenge.

Man må helt tilbake til 2003 for å finne like høye konkurstall som i mai i år. Økningen i antallet konkurser er størst blant privatpersoner og selvstendig næringsdrivende, men også bedriftskonkurser stiger raskt.

- Dette har kommet overraskende på alle, og vi er usikre på hva som er i ferd med å skje, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i meglerhuset Swedbank First Securities til Aftenposten.

Antallet konkurser pr. måned har økt med nesten 60 prosent siden bunnen i april i fjor, skriver avisen som bl a beskriver situasjonen for Kjelsås Elektriske som ble etablert som et familiefirmaet med butikk og el-installasjon i bydelen nord i Oslo i 1955. De siste årene har Kjelsås Elektriske slitt med å tjene penger. Nå er det begjært oppbud.

- Konkursene er ganske bredt fordelt på næringer, men særlig peker mindre bedrifter innen bygg- og anlegg, transport og varehandel seg ut, sier Andreassen.

De siste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det nå er 100 000 arbeidsledige i Norge. Ikke siden utgangen av 2005 har det vært så mange ledige. Fredag la Norges Bank frem tall som viser at veksten i produksjonen har avtatt i alle bransjer de siste tre månedene, og tidligere samme uke la også NHO frem dystre tall.

I løpet av årets fem første måneder har antallet konkurser økt med 44,9 prosent i Oslo, sammenlignet med samme periode i fjor. På landsbasis er tallet 15,1 prosent.

Når det gjelder de mindre handelsbedriftene, er det ikke tvil om at de taper mot de store kjedene. Før var det mange som sluttet opp om og støtte nærbutikkene sine, men slik er det ikke lenger.

Når det gjelder de mindre håndverkerbedriftene, er det nesten umulig å kunne konkurrere med alle dem som driver svart og kriminelt. Vi er overrasket over at myndighetene ikke gjør mer for å stoppe det svarte arbeidet. Folk flest synes ikke å ha skrubler når det gjelder å engasjere folk til å gjøre noe for seg i hus og hjem. Bare det er billig så er det greit synes å være omkvedet. Men dette er etter vårt syn meget ugreit...

Hver uke legger vi ut på bygg.no en oversikt over de viktigste konkursene i bygg og anlegg. Noen misliker dette. Men dette er dessverre en del av hverdagen og i byggenæringen.