Ny president i Tekna

NTNU-professor Lise Lyngsnes Randeberg (39) er valgt til ny president i fagforeningen Tekna.

Randeberg ble valgt på Teknas Representantskapsmøte i Bergen 14-16 juni. Hun etterfølger Marianne Harg, som gir seg etter åtte år i presidentstolen, skriver Tekna på sine hjemmesider.

- Tekna skal være tydeligere som fagforening og være en stemme for våre fagområder i samfunnsdebatten. Arbeidsmarkedet er godt for våre medlemmer, som har minimum en master i realfag, teknologi og naturvitenskap. Vi satser spesielt på å ivareta interessene til studenter og arbeidstakere som reiser utenlands i en periode, eller kommer for å studere eller jobbe i Norge. Internasjonalisering er et viktig satsingsområde for Tekna, sier Lyngsnes Randeberg.

Representantskapet i Tekna har valgt Åsmund Knutsen til visepresident. I Hovedstyret sitter også Bjørn Olav Bakka, Sverre Haug Lindseth, Per Øyvind Markussen, Tove Eikeland Solløs og Dag Waaler.

Ivrige studenter

Det var 300 personer som var samlet i Bergen mellom 14-16 juni på Teknas Representantskapsmøte (R-møtet). Møtet var preget av høyt engasjement og debatt rundt kvalitet i utdanningen og internasjonalisering av arbeidslivet

Spesielt var studentene ivrige, og preget debatten. En av sakene som skapte stor temperatur var studentenes forslag til resolusjon om å opprettholde kvaliteten i utdanningen. Utgangspunktet var Stortingets vedtak om at alle med fagbrev skal kunne ta høyere utdanning, uten krav til forkunnskaper.

- Vi skal være en kunnskapsnasjon som kan hevde seg internasjonalt. Dette skal vi gjøre gjennom å ha en høyere teknisk- naturvitenskapelig utdanning som holder et internasjonalt nivå. Kvalitet er viktigere enn kvantitet, hevdet studentrepresentant Maja Karoline Rynning, som fremmet resolusjonsforslaget på vegne av studentene. Resolusjonsteksten ble enstemmig vedtatt.

Internasjonalt arbeidsliv

Et annet tema som ble heftig debattert var internasjonalisering av arbeidslivet. Utgangspunktet var hvordan Tekna kan være best mulig rustet til å møte utfordringer og muligheter ved et arbeidsliv der stadig flere potensielle medlemmer er utlendinger, samtidig som at flere medlemmer reiser ut for å jobbe internasjonalt.

- Jeg er glad vi nå har et R-møte med et utadvendt fokus. Hvis vi ikke er forberedt til å møte det nye internasjonale arbeidslivet, vil Tekna slite med å holde den samme posisjonen i samfunnet som vi har nå, sa Per Øyvind Markussen, som ble valgt inn i det nye hovedstyret.

Studentene i Tekna fikk også gjennomslag for sitt forslag om at Tekna skal gå inn for å fjerne kjønnspoeng ved opptak til høyere utdanning.

- Jenter gjør det bedre enn gutter på skolen, og det er ikke mangelen på poeng som er flaskehalsen for å rekruttere jenter til teknologifagene, hevdet student Elinor Arild. Temaet ble heftig debattert, og R-møtet valgte å støtte studentenes forslag. I tillegg vedtok møtet at Tekna skal utrede tiltak for å øke kvinneandelen ved teknologistudiene, deriblant også kjønnspoeng.