Høyre vil støtte skogbruket nå

Høyre frykter at skognæringen vil råtne på rot mens den venter på at regjeringens krisetiltak skal få effekt.

Partiet vil styrke skogpakken på 750 millioner kroner som regjeringen presenterte i revidert nasjonalbudsjett.

– Det regjeringen har foreslått kan best beskrives slik: For lite, for sent, sier Høyre-representantene Svein Flåtten og Gunnar Gundersen til NTB.

De to er bekymret for skognæringens framtid i Norge og mener hele verdikjeden er i fare – fra skogbrukere, skogeiere og transportører til sagbruksnæringen og treforedlingsindustrien.

– Det er snakk om tusenvis av arbeidsplasser og selve livsnerven til bygdesamfunn over hele landet, sier Gundersen, som selv kommer fra skogfylket Hedmark.

Raske tiltak

Skogeierforeningens styreleder Olav A. Veum kalte regjeringens tiltakspakke for en milepæl, men la til at den ikke vil løse den akutte krisen i næringen.

Nettopp dette er Høyres poeng også. Partiet støtter nemlig regjeringens forslag, men ønsker å legge til flere konkrete tiltak.

– Det er krise i næringen, og da må vi ha tiltak som virker med en eneste gang, sier Flåtten.

Han berømmer regjeringen for forslaget om å øke tillatt totalvekt på tømmervogntog fra 56 til 60 tonn, men anfører at det foreløpig bare er til utredning.

– Dette må innføres med en gang og senest innen 1. august. I tillegg vil vi plusse på 20 millioner kroner til kartlegging og beregning av tåleevnen til fylkesveinettet, sier han.

Andre forslag fra Høyre er deregulering av eiendomsomsetning, kutt i formuesskatten samt å fjerne biodieselavgiften og eiendomsskatten på maskiner og utstyr.

– 200 millioner

Ifølge administrerende direktør Sven Ombudstvedt i Norske Skog tapper særnorske regler næringen for 200 millioner kroner i året. Han mener rammebetingelsene er langt gunstigere for svenske og finske konkurrenter, en oppfatning Høyre deler.

Noe av regjeringens oppskrift for å styrke næringen er bevilgningen på 500 millioner kroner til det statlige investeringsselskapet Investinor. Men dette punktet imponerer ikke Flåtten og Gundersen.

– Investinor kan ikke investere mer enn 49 prosent. Resten må komme fra private, men det vil bli en utfordring å få på plass denne kapitalen, sier duoen.

Høyre ser for seg at skogeierne selv må knuse sparegrisen gjennom å bruke av skogavgiftskontoene som ved årsskiftet inneholdt 1,2 milliarder kroner.

– Dette er kapital som eies av den enkelte skogeier, men som er øremerket investeringstiltak i skogen. Krisen er nå så prekær at det burde utredes om en skal åpne for at deler av denne kapitalen også skal kunne investeres i industriell kapasitet, heter det i Høyres merknader til skogpakken i finanskomiteens innstilling til revidert nasjonalbudsjett.

Innstillingen skal avgis mandag 10. juni. (©NTB)