Ingeniørstudenter vant Firesafe-pris

Ingeniørstudentane Lisa Skei Blikeng og Siril Hegén Agerup frå HSH henta denne veka heim 20.000 kroner fra Firesafe på brannvernskonferansen i Tromsø.

Lisa Skei Blikeng og Siril Hegén Agerup har fått mykje merksemd rundt oppgåva si om brann i elbilar. Dei har presentert arbeidet sitt på ein forskingskonferanse i Danmark, og under brannvernskonferansen i Tromsø denne veka vart dei heidra med ein heilt ny pris gitt av verksemda Firesafe.

Juryen seier:
Det ble i år levert inn fire gode oppgaver til juryen og det var en takknemlig oppgave å lese disse. De har tilført oss ny kunnskap og viser at det er en god bredde og et faglig spenn i utdanningen av branningeniører, som fører til at studentene kan arbeide med teoretiske branntekniske tema og å gjennomføre branntester og forsøk.

Vinneren har utmerket seg med en godt skrevet oppgave.

Metodisk er det gjort et godt arbeid der studentene har undersøkt kunnskapsstatus gjennom litteratur, intervjuer og forskningsartikler, og de setter leserne inn i problemstillingen om hvorfor det er aktuelt å undersøke brannsikkerheten i litium-ion batterier som benyttes i moderne el-biler.

Brannforsøket er det grundig redegjort for i god forskerånd, slik at andre skal kunne gjenskape dette på tilsvarende måte. Vinnerne har reflektert over usikkerheter og de erfaringer som er gjort under brannforsøket.

Forsøket var godt planlagt og gjennomført med SJA og fokus på sikkerhet både for datalogging og sikkerhet for personene som deltok i forsøket. Jeg må også få legge til at jeg forstår at det må ha vært spennende å sette i gang forsøket med sette fyr på en 2012 modell el-bil som var verdt over 200’.

Vinnerne avslutter oppgaven med en diskusjon av funnene og en konklusjon. Det er også gitt anbefalinger til slokkemidler og slokketaktikk ved branner i litium-ion el-bilbatterier.

Oppgaven er lett å lese, den har logisk holdbare setninger, den forklarer faguttrykk og fagtermer og har en god språkføring. Det er mange figurer, foto, tabeller og målediagrammer i oppgaven. Disse er for det meste gode og oversiktlige, men kanskje noe i overkant mange for å inngå i en akademisk oppgave, men som en kilde til kunnskap og opplysning for oss som er praktikere er dette nyttige illustrasjoner.

- Dette var veldig morsamt, seier ingeniørstudent Siril Hegén Agerup.

- Og kva skal de bruka pengane til?

- Som studentar kjem dette godt med, seier Siril som på fredag skal ha sin aller siste eksamen på HSH.

Brannvernskonferansen er ein årleg konferanse i regi av Norsk brannvernforening kor tema er brannvern og sikkerheit.