God mottakelse av arbeidsmiljøforskriftene

Arbeidsmiljøforskriftene som trådte i kraft 1. januar 2013 gir en bedre oversikt over regelverket, og er et godt grunnlag for å jobbe forebyggende for et godt og sikkert arbeidsmiljø. I forbindelse med ikrafttredelsen er det gjennomført en rekke informasjonsaktiviteter.

Arbeidstilsynet samarbeidet med partene i arbeidslivet og gjennomgikk forskriftene til arbeidsmiljøloven på arbeidsmiljøområdet med sikte på en bedre, mer oversiktlig og helhetlig struktur. Den 1. januar ble 47 forskrifter til 6.

Arbeidstilsynet har utarbeidet veiledningsmateriell og arrangert åpne informasjonsmøter over hele landet, og mottakelsen har vært god.

Informasjonsmøter
Før jul arrangerte Arbeidstilsynet informasjonsmøter om de nye forskriftene for bedriftshelsetjenestene og NAV-arbeidslivssenter i fire byer i Norge. I tillegg til de ca. 200 personene som fant veien til disse møtene, har over 5300 personer sett presentasjonen på nett-tv. Sendingen er fortsatt tilgjengelig på Arbeidstilsynets nettsider.

I februar og mars arrangerte Arbeidstilsynet i alt 15 åpne informasjonsmøter i hele landet. Tema var systematisk arbeidsmiljøarbeid, men det ble også gitt en enkel gjennomgang av de nye arbeidsmiljøforskriftene og den nye Arbeidsmiljøguiden. De fleste møtene var fulltegnede og totalt 1600 personer deltok. Mange fulgte også informasjonsmøtet via nett tv, og sendingen, som fortsatt er tilgjengelig på Arbeidstilsynets nettsider, er så langt sett av over 600 personer.

Møtet i Oslo var det største med 250 deltakere. Ca. 95 % av deltakerne her ville anbefale andre å gå på tilsvarende møte. De fleste oppga også at informasjonen om systematisk arbeidsmiljøarbeid, arbeidsmiljøregelverket og Arbeidsmiljøguiden var nyttig.

Arbeidsmiljøguiden
Arbeidstilsynet lanserte i februar e-læringsverktøyet Arbeidsmiljøguiden, som gir en enkel innføring i hva systematisk arbeidsmiljøarbeid er, enten du er arbeidsgiver, verneombud eller arbeidstaker. Den gir også en oversikt over hvilke krav som gjelder. Den tar brukeren gjennom hva som ligger i sentrale begreper som medvirkning, opplæring, kartlegging og risikovurdering, og det gis et innblikk i krav til utforming av arbeidsplassen og til utførelsen av selve arbeidet. Kort sagt, veiledning og råd for hvordan en kan jobbe med eget arbeidsmiljø.

En engelsk versjon vil være tilgjengelig om kort tid.

Arbeidsmiljøguiden er gratis å bruke, og kan leses her