Vannets herjinger ødela veier og eiendommer

Flommens voldsomme ødeleggelser førte til evakueringer og full stans i både tog- og veitrafikk torsdag. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) var på befaring i de mest utsatte områdene, men han hadde ingen trøst å gi dem som var hardest rammet.

– Det er ikke mulig å gjøre noe for å hindre selve naturkreftene, men det er mulig å gjøre noe for å forebygge, sa Stoltenberg da han besøkte Mjøndalen sentrum torsdag.

Selv om flommen har ført til omfattende ødeleggelser på privat eiendom, avviser olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) at det er aktuelt å legge restriksjoner på boligbyggingen.

– Hvis vi ikke skal bygge i et belte der vi må ta hensyn til en 50- eller 100-årsflom, er det veldig mange steder i Norge det ikke er mulig å bo. Og det er ikke aktuelt, sier Borten Moe til NTB.

– Kunne mistet liv

Kvam i Gudbrandsdalen er trolig hardest rammet. Der evakuerte politiet over 220 av beboerne da elva gjennom bygda brøytet seg et nytt løp tvers gjennom sentrum sent onsdag kveld. Millioner av liter vann pløyde seg gjennom gatene og ødela bygninger og veier på sin vei.

– Vi er bare takknemlige for at det ikke har gått liv. Det kunne fort gjort det om dette hadde skjedd på et annet tidspunkt – midt på natten, for eksempel, sier Nord-Frons ordfører Olav Røssum til NTB.

Situasjonen var fortsatt uavklart, men torsdag kveld så det ut til at vannmengdene var i ferd med å avta noe. De med bolig på den ene siden av elva fikk politiets tillatelse til å flytte tilbake husene sine. Men mange av husene som er blitt utsatt for vannmassene var da uten strøm, og beboerne ble oppfordret til å koke drikkevannet.

I flere av de flomutsatte områdene, deriblant også i Kvam, meldte både Telenor og NetCom om problemer med telefonnettet torsdag.

Mange av beboerne i Kvam sa torsdag at de ikke ville flytte tilbake til boligene etter den skremmende opplevelsen.

Demning kan briste

I Aurdal i Valdres måtte 43 personer evakueres og et hus ble nærmest spiddet av trær som raste nedover en åsside sammen med jord og stein som var vasket løs. Etter å ha truffet huset, la massene seg over E16 som umiddelbart ble stengt.

Også i Minnesund var beboere evakuert på andre døgnet torsdag. Der frykter politiet og NVE at en demning ved Holtåa skal briste. I alt er 41 personer som bor på nedsiden av demningen evakuert.

Politiet på Romerike vurderer situasjonen fortløpende.

– Anlegget var under utbedring og var ikke helt ferdigstilt. Vi er bekymret for at demningen skal briste slik at vannmassene går nedover dalen og mot beboerne der, sier operasjonsleder Terje Skaftnes i Romerike politidistrikt til NTB.

Helt stengt

Alle hovedveiårer mellom Sør-Norge og Trøndelag var torsdag kveld stengt på grunn av vann og ras. I alt 55 veier var sperret som følge av ras og flom i Hedmark, Oppland og Akershus torsdag kveld. E6 var da sperret på tre steder.

Togene sto også på strekningen mellom Hamar og Røros og Dovrebanen mellom Eidsvoll og Dombås. Skinnegangen er flere steder påført store skader som det vil ta tid å utbedre. NSB ville mot normalt heller ikke sette alternativ transport for de innstilte togene.

– NSB vil ikke organisere alternativ transport for strekningen Hamar-Røros fordi det er usikkert om veier vil bli holdt åpne. Kunder med billett må enten la være å reise eller finne alternativ reisemåte selv, var NSBs kontante beskjed til kundene.

Ved Hundorp i Sør-Fron kommune ble det torsdag oppdaget beinrester som var skylt fram av flomvannet. Hodeskaller og beinrester lå strødd i veien på stedet. Levningene som kom til syne, stammer fra gravplassen til kirken som tidligere lå på Listad. (©NTB)