Nå må man ta katastrofer på alvor

Storflommen for to år siden har umulig kunne ha gjort inntrykk på Regjeringen. De har i alle fall ikke satt i gang et stort og omfattende program for å løse de enorme utfordringene som oppstår når slike monsterflommer kommer. Katastrofer glemmes fort av politikere.

Man har satt i gang noen mindre elveforebyggingstiltak, og man har gjort noen andre små grep, men vi kan ikke se at man virkelig har forstått hvilke krefter vi må bekjempe.

Denne gang synes skadene å bli langt større enn ved 50-årsflommen (dette er en betegnelse NVE bruker på slike flommer) som vi opplevde for to år siden– og hele lokalsamfunn står i fare for på ny å kollapse. Det samme gjør hovedsamferdselsforbindelser som binder landet sammen. Vi frykter at det også kan være betydelig skade også på annen infrastruktur. Vi forventer en mega-regning etter denne flommen. Mange taper mye privat, men dette vil også koste skattekroner og forsikringskroner så det holder.

Statsminister Jens Stoltenberg stanset i sin tid kraftutbyggingen. Har han og hans kamphaner kommet til makten tidligere, ville den totale katastrofen i dag ha vært et faktum i mange dalstrøk. Vi mener at kraftutbygging er ett av virkemidlene som kan brukes for å redusere stor flomfare mange steder.

Det er ikke snakk om å bygge ut tradisjonelle småkraftverk – det ville ikke hindre en slik katastrofe som vi nå ser. Men at man gjennom en aktiv kraftregulering kan styre vannmassene bedre enn i dag, er vi hellig overbevist om. Vi har fortsatt mye ekspertise i Norge når det gjelder store kraftutbyggingsprosjekter. Denne ekspertisen må selvsagt brukes. Denne ekspertisen må mobiliseres allerede nå.

Mennesker har i lange tider benyttet kunnskapen om å flytte enorme mengder vann var fra et vassdrag til et annet eller fra et fjell til et annet. Vi har bygget noen av verdens største dammer.

Det er sikkert også mye annet som kan gjøres.

Helt siden nyttårsorkanen i 1992 har jeg for min del advart kommuner og andre om å bygge på farlige områder. Dessverre fortsetter vi utbygging på områder som kan være farlige både i forhold til vind, flom og ras.

Vi bygger i dag på områder gammelt folk aldri ville ha bygget – og det skjer med myndighetenes velsignelse. Folk har ikke med seg erfaringsoverføringene fra tidligere slekter. Muligens har de hørt om det, men de bryr seg ikke. Men nå forstår mange hva de gamle mente.

Vi er ikke tilhenger av utvalg og kommisjoner i tide og utide – men akkurat nå er det kanskje viktig at vi samler eksperter fra ulike fag som kan komme med anbefalinger om hvilke tiltak som må settes inn for å beskytte land og folk. Det hjelper lite om man setter ned en slik ”havarikommisjon” om ikke politikerne følger opp med penger og vedtak.

Alt for mange gode forslag havner i departementale hyller. Gjør vi ikke noe kan vi ved neste korsvei møte en enda større katastrofe.

Er du klar til nye oppdrag Alexandra Bech Gjørv? Du har god erfaring med å lede kommisjoner som ikke er redd for å påpeke svakheter - og du kan også bidra til å få fagfolkene til å komme med løsninger.