Jussekspert: LOs vedtak bryter med EØS-avtalen

Når LO krever at norske tariffavtaler og arbeidslover skal gå foran EØS-avtalen, innebærer det et brudd på den samme avtalen, mener professor Finn Arnesen.

Arnesen, som jobber ved Senter for Europarett, har vurdert tirsdagens LO-vedtak for Nationen. I dag er det sånn at EU-vedtak som tas inn som en del av EØS-avtalen, går foran norsk lov, dersom det er konflikt.

Det er stikk motsatt av det LO krever, når organisasjonen vil ha en avklaring av forrangen for norsk arbeidslivslovgiving og norske tariffavtaler.

– Det vil være å bryte EØS-avtalen, sier Arnesen. To av de 315 delegatene på LO-kongressen tok da også til orde for å si opp hele avtalen dersom det ikke var mulig å gi forrang til de norske ordningene samt til ILO-konvensjoner.

– I realiteten betyr dette at regjeringen må reforhandle EØS-avtalen. Det finnes ikke andre måter å avklare forrang for norsk lovverk på, sier en jublende Nei til EU-leder Heming Olaussen. Han er glad for at LO seiler opp som «en tung kraft i arbeidet med å redusere EUs makt i Norge».