Jubel hos boligbyggerne

Boligprodusentene er svært fornøyd med at myndighetene stiller opp med mer penger til Husbanken når det dokumenteres at behovet er til stede.

– Politikerne og myndighetene har sagt at Husbanken skal få tilført mer midler hvis den går tom for penger til boligforsyning. Det er svært hyggelig å registrere at de nå står ved hva de har lovt, og at de leverer. Husbanken er det viktigste virkemiddelet for å sørge for nok boligforsyning, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene etter at Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete har bladd opp ytterligere fem milliarder kroner til Husbanken. Ekstrabevilgningen er i dag offisielt kunngjort i forbindelse med revidert budsjett for 2013.

Til VG sier Navarsete at hun er bekymret for galopperende boligpriser og folk som skvises ut av hovedstaden.

– Jeg ønsker ikke at boligprisene skal bli så høye at folk får problemer. Det er ikke bra for samfunnet at prisene øker så mye som vi har opplevd de siste årene, sier hun til avisen.

Hun opplyser at økningen i Husbankens låneramme i hovedsak skal gå til finansiering av boligprosjekter.

– Nå blir det rom for å finansiere enda flere prosjekter, kommenterer hun.

Per Jæger opplyser at det i løpet av april ble stadig tydeligere at Husbanken måtte avvise og sette på vent et økende antall søknader om lån til nybygging.

– Når det skapes usikkerhet om bankene vilje til å gi lån til boliger, søker folk mot den stabile Husbanken, forklarer Jæger som opplyser at boligorganisasjonene i Sverige og Norge misunner oss i Norge som har Husbanken som et slikt stabiliserende virkemiddel i boligbyggingen.

På grunn av køen i Husbanken har Boligprodusentene og andre aktører i boligbransjen sammen med Husbanken orientert politiske myndigheter om situasjonen og bedt om mer lånemidler.

Også NBBL – Norges Boligbyggerlag er fornøyd med at Husbanken tilføres ytterligere fem milliarder kroner.

– Gjennom dette får Husbanken et økt handlingsrom som i hovedsak bør gå til å prioritere nybygging. Det bygges i dag for få boliger i forhold til behovet. Å bruke Husbanken mer aktivt for å få opp boligbyggingen er ett av få virkemidler som myndighetene rår over for nettopp å dra utviklingen i riktig retning, kommenterer adm. direktør Thor Eek i NBBL.

Husbanken gir såkalt grunnlån for bygging, utbedring og ombygging av boliger samt til kjøp av nye boliger for prioriterte grupper. Grunnlånet dekker 80 prosent av prosjektkostnadene eller salgsprisen dersom prosjektet tilfredsstiller kriterier for universell utforming samt miljø som i praksis betyr lavenergihus klasse 1.