Stortingsrepresentanter fryktet en bombe

Hele Stortinget ble evakuert torsdag etter at en kortslutning førte til strømbrudd og røykutvikling. Mange ble redde og fryktet en bombe. Flere stortingsrepresentanter var kritisk til evakueringen.

En eksplosjonsartet kortslutning i ledningsnettet under Wessels plass utenfor Stortinget førte til at et kumlokk i Akersgata ble blåst flere meter opp i været kort tid før klokken 14.

Kortslutningen førte til røykutvikling og strømbrudd på Stortinget og i bygningen på motsatt side av veien, og en storstilt evakuering av alle stortingsrepresentanter og ansatte ble satt i gang.

Høyres stortingsrepresentant Ingjerd Schou befant seg rett på innsiden av vinduene som vender ut mot kumlokket i første etasje. Hun sier hun fryktet det verste.

– Vi hørte et kraftig smell, lyset gikk og alt ble mørkt, samtidig kjente vi røyklukt. Da tenkte jeg at det kunne være en bombe og at vi måtte komme oss ut, forteller Schou til NTB.

Hun forteller at evakueringen fra Stortinget gikk rolig for seg, men at mange var redde og på gråten.

Flaks

Stortingets sikkerhetssjef Berit Michelet sier hendelsen var utenfor Stortingets kontroll.

– Vi er bare en nabo til dette. Det vi har fått vite er at hendelsen skyldes en kortslutning i en hovedtavle, og at det kan ha hatt sammenheng med noe teknisk arbeid som pågår, sier Michelet til NTB.

Hendelsen førte til at røyk sivet inn i Stortingets tekniske rom.

Hun sier det bare er flaks at ingen ble skadd i hendelsen, og peker på at gaten er svært trafikkert.

Tove Ellefsen var trolig den som var nærmest, da kumlokket eksploderte.

– Jeg så et kumlokk fyke i været med en ildsøyle under seg. Det kom fykende opp i høyde med tredje etasje, før det falt rykende ned på bakken, forteller hun til NTB.

Brannvesenet mener det må ha vært trykket fra en ansamling av gass som gjorde at kumlokket ble blåst i lufta.

Kritisk

Flere stortingsrepresentanter mener imidlertid evakueringen av Stortinget torsdag ikke var god nok.

Vigdis Giltun fra Fremskrittspartiet (Frp) sier til NRK at hun først ble sms-varslet om evakueringen etter 25 minutter.

– Det er et tegn på at varslingssystemet fungerer dårlig. Når stortingsbygningen blir evakuert på grunn av fare, så burde alle ansatte og representanter bli varslet så snart som mulig – altså i det øyeblikket evakueringen begynner. Ikke 25 minutter etterpå, sier hun til TV-kanalen.

Stortingets sikkerhetssjef Berit Michelet sier til TV 2 at hun ikke mener en sms-varsling på 25 minutter er for lang tid, men derimot veldig bra.

Hun sier at det ble sendt ut en talevarsling inne i bygget da brannalarmen gikk.

– Etter at det var gjort gikk det noen minutter, og vi ble bedt om å evakuere sentralen vår, og det er fra sentralen at disse varslingene går ut. På tross av dette klarte vi altså å sende ut en sms- og mailvarsling etter 25 minutter, sier hun.

André Oktay Dahl fra Høyre og Frps Christian Tybring-Gjedde uttalte seg også kritisk til evakueringen. (©NTB)

Birgitte.Iversen@ntb.no