Dette henger ikke på greip

Vi må gjerne bli beskyldt for å være proteksjonistisk. Det er vi ikke. Men det må være lov å kritisere myndighetens frieri til europeisk bygg- og anleggsbransje. Her reiser statsråder (fra Senterpartiet) og representanter fra Vegdirektorat og Jernbaneverk til EU-land for å lokke bedrifter til Norge.

Her har vi en SP-statsråd som sier at norsk anleggsnæring er en propp i systemet! Er det rart at norske bygg- og anleggsfolk reagerer?

Det vi ikke forstår er at Senterpartiet av alle fronter en slik sak. De er jo imot enhver import av landbruksvarer. Men å importere folk og bedrifter er greit. Men hvem er det som opprettholder bosettingen i distriktene? Dette spørsmålet stilte jeg på Tunneldagene på Gardermoen onsdag. I salen satt det mange anleggsfolk som bor på bygda. De pendler til ulike prosjekter fra sine bosteder i Gudbrandsdalen, Hallingdalen, Østerdalen og alle andre ”grisgrendte” strøk. Hadde det ikke vært for de skattekronene disse folkene legger igjen i utkant-Norge i tillegg til det de forbruker og gjør, hadde det sannelig vært stille i mange bygder.

Vi har sagt det før – og vi gjentar det nok en gang – vi trenger utenlandske arbeidere og vi trenger utenlandske bedrifter som jobber innen bygg og anlegg til Norge – ikke minst for å ta igjen de enorme etterslepene som skyldes elendig politisk håndverk gjennom generasjoner. Men da må vi ha samme konkurransevilkår.

Norske anleggsarbeidere er godt betalt. De gjør en meget god jobb, og de er viktige for landet. De betales godt over tariff. Mange av de utenlandske arbeiderne som kommer til Norge, blir kun betalt minstetariff. Noen får vel ikke det en gang. De kan bare drømme om alle andre fordeler de norske arbeidstakerne har i jobben.

Mange stiller spørsmål om hvilken kontroll vi egentlig har med lønns- og arbeidsforholdene til de utenlandske arbeiderne. Det eneste vi ber om er at det må være reell lik konkurranse og at alle må ha like lønns- og arbeidsvilkår på norske prosjekter.

Både Albert Kr. Hæhre og Frode Nilsen som er to anerkjente ledere av hver sin entreprenørbedrift i Norge, har gått på barrikadene. Vi vet at veldig mange deler deres oppfatning, men dessverre er det alt for få som tør stå frem. Hvorfor?

Norske bedrifter i bygg og anlegg vet at det er viktig å satse på lærlinger. Mange bedrifter er også opptatt av å rekruttere ungdom som ellers ville ha problemer med å få en jobb. Mange har funnet seg selv gjennom en jobb i bygg og anlegg, og samfunnet har spart enormt på sosialstøtte og annet.

Det er utrolig at en rødgrønn regjering ikke er mer opptatt av å se sammenhengene i politikken.

Vi har enn så lenge en oppegående bygg- og anleggsnæring i Norge. Jeg har flere ganger tatt til orde for at vi må slå ring om denne næringen. Vi har en næring som både har den nødvendige kompetanse, vi har en næring som kan bygge opp den kapasitet som er nødvendig, men skal man kun kortsiktig føre en anbudspolitikk som betyr laveste pris – da vil mange av bedriftene våre bukke under.

Har vi virkelig råd til å føre en så kortsiktig politikk i Norge?

PS

Det oppslaget vi i dag har om skandalen på Coop-bygget og underbetaling av utenlandske arbeidere viser hva som foregår. Det er utrolig at det er media - i dette tilfelle TV2 - som avslører en slik sak. Hvordan en profesjonell byggherre er kommet i en slik situasjon synes vi er underlig. Nå griper Arbeidstilsynet inn. Det er bra. Dette er uverdig, men dette viser virkeligheten, dessverre.