- Store kunnskapshull blant ingeniørene

Netto energibehov, fornybare alternativer til oljekjel og krav til luftlekkasjer i passivhus er noen av områdene hvor rådgivere har mangelfull kunnskap, viser resultat fra en ny undersøkelse.

Om undersøkelsen

75 % av de som deltok i spørreundersøkelsen oppga at de var rådgivende ingeniør innen bygg, 10 % innen VVS og 15 % innen andre områder.

62 % av rådgiverne jobber i virksomheter med 1-2 ansatte, 21 % i virksomheter med 3-10 ansatte og 17 % i virksomheter med mer enn 10 ansatte.

29 % jobber hovedsakelig med bolig, 32 % hovedsakelig med næringsbygg og 39 % oppga at de jobber med begge deler.

Spørreundersøkelsen har også kartlagt tilsvarende kunnskapsnivå blant 200 arkitekter. Resultatene for både rådgivere og arkitekter blir presentert på et frokostmøte 16. april.

– Resultatene viser overraskende store kunnskapshull på områder rådgivere må beherske for å oppfylle dagens krav både i teknisk forskrift og energimerkeordningen, sier daglig leder Guro Hauge i Lavenergiprogrammet.

200 rådgivende ingeniører som jobber med prosjektering av bygg er intervjuet av Respons Analyse på oppdrag fra Lavenergiprogrammet. Formålet har blant annet vært å kartlegge ingeniørenes kjennskap til og kunnskap om lavenergi- og passivhus. Samtidig er ingeniørenes generelle kompetansenivå på energiområdet testet gjennom å presentere ulike påstander om byggfaglige temaer.

Resultatene er ifølge Lavenergiprogrammet ikke spesielt oppløftende lesning:

- Bare én av fem rådgivere riktig på spørsmål om netto energibehov.

- Halvparten av de spurte svarte at naturgass er et fornybart alternativ når man skal skifte ut oljekjel.

- Bare én av tre har fått med seg at naturgass ikke regnes som fornybar energi.

- Under halvparten visste at større kanaler gir lavere energibehov for vifter.

- For påstander om passivhus slet rådgiverne særlig med å svare riktig om krav til isolasjonstykkelse og krav til luftlekkasjer.

– Selvfølgelig har slike undersøkelser en del feilkilder, men likevel ser vi noen tydelige trender her. Med strengere krav energikrav i bygg, er det spesielt viktig at rådgiverne får et kompetanseløft, mener Hauge.

Varierende om passivhus
Men alle resultatene fra undersøkelsen var ikke like nedslående. Til tross for at så mange som 65 prosent av rådgiverne ikke har vært involvert i passivhusprosjekter de siste to årene, visste likevel fire av fem at passivhus i Norge normalt krever balansert ventilasjon med varmegjenvinning. To av tre visste at passivhus trenger varmeanlegg, og kunnskapen om kuldebroer er også nokså god.

– For noen få av påstandene om passivhus er det forskjell i kunnskapsnivået mellom de som har prosjekterfaring og ikke, men jevnt over er det små forskjeller, opplyser Hauge.

Ønsker å lære mer
Ingeniørundersøkelsen har også kartlagt hvilke områder rådgiverne ønsker å lære mer om. Passivhus, energiberegninger, kuldebroer og luftlekkasjer skåret høyt med 62 prosent eller mer. Det har Lavenergiprogrammet tenkt å ta tak i, og håper bedriftene følger etter.

– Vi starter nå en serie med todagers kurs om passivhus for prosjekterende. Temaene rådgiverne ønsker å lære mer om, er sentrale, forteller Hauge. Det er Bengt Michaelsen i BGM Arkitekter som skal holde kurset i samarbeid med Rejlers Consulting.

– Spørreundersøkelsen viste også at mangel på tid er rådgivernes største utfordring i forhold til å delta på kurs. Derfor holder vi kurs i 12 byer rundt om i landet slik at flest mulig får kort reisetid, poengterer Hauge.

Starter kursserie om passivhus
Lavenergiprogrammet starter i vår en landsdekkende kursserie i prosjektering av passivhus, i samarbeid med NITO, Tekna, Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg og Norske Arkitekters Landsforbund.

Kurset er for arkitekter, ingeniører og andre som er involvert i prosjektering. Sintef Byggforsk og Rambøll har utarbeidet kursmateriellet på oppdrag fra Lavenergiprogrammet, mens BGM arkitekter AS er instruktører.

Her kan du teste deg selv:

http://www.lavenergiprogrammet.no/nyheter-fra-lavenergiprogrammet/test-deg-selv-article2115-122.html