Norge gir 700 millioner i strømstøtte til Tanzania

700 millioner kroner i støtte fra Norge skal bidra til at folk på landsbygda i Tanzania får tilgang til strøm.

Avtalen om strømstøtten ble undertegnet i forbindelse med et internasjonalt møte om energi og utvikling på Fornebu tirsdag.

– Tilgang til elektrisitet er en grunnleggende forutsetning for redusert fattigdom og økonomisk vekst, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV).

Pengene går til et fond som også støttes av Sverige, Verdensbanken og EU, og som forvaltes av tanzanianske myndigheter. Norge blir heretter den viktigste bidragsyteren.

Mer enn 90 prosent av fondets investeringer er så langt gått til utvidelse av strømnettet i Tanzania. De norske midlene skal også kunne brukes til lokale løsninger for produksjon av fornybar energi.

Holmås har tidligere sagt at han håper utviklingslandene vil «hoppe over» fasen hvor strøm produseres med fossile energikilder. Det er likevel ikke satt noe krav om at den norske støtten utelukkende skal gå til grønn energi.

Møtet på Fornebu ble åpnet av kronprins Haakon, og det ble ledet av Holmås sammen med energiministrene fra Tanzania og Mexico. Også lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, var til stede.

Temaet for samtalene var arbeidet med å inkludere energi blant de nye, globale utviklingsmålene som skal erstatte FNs tusenårsmål etter 2015. Norge, Tanzania og Mexico har fått i oppgave å lede arbeidet med energimålene. (©NTB)