Nytt norsk digitalt system for radonovervåking

Canary pro er et norskutviklet og norskprodusert digitalt system for måling, overvåking og dokumentasjon av radongass i inneluft.

Primære brukere er arbeidsplasser og offentlige bygninger (skoler og barnehager), samt bedriftshelsetjenester og radonkonsulenter. Systemet gir mulighet til å dokumentere radonnivået i egendefinerte tidsperioder, for eksempel i de timene det er mennesker i bygningene. Strålevernforskriften krever måling og dokumentasjon av radonnivået i blant annet skoler og barnehager fra 2014.

Mange land har de siste årene utarbeidet nasjonale radon programmer, der det også framkommer behov for mer rasjonell teknologi for måling og overvåking av radon i stor skala. Innen de fleste samfunnsområder har teknologien for lengst beveget seg fra det analoge til det digitale. Dette er ikke tilfelle innen måling og overvåking av radongass, der den tradisjonelle teknologien sporfilm stadig er dominerende i markedet.

Med ny digital teknologi vil huseiere, arbeidsplasser, skoler og barnehager i mye større grad kunne kontrollere og dokumentere radonverdiene selv, og raskt se effekten av egne enkle tiltak som for eksempel økt ventilasjon.

Canary pro består av en eller flere digitale batteridrevete radonmålere med innebygd sender; en mottager som plugges i USB-porten på en PC, og programvare som innstalleres på PC. Med en bærbar PC kan en når som helst laste ned radonhistorikken fra én radonmåler, eller fra flere målere som er plassert i ulike rom eller bygninger.

Ved å kunne dokumentere radonnivået i egendefinerte tidsperioder - for eksempel arbeidstid eller skoletid fra kl. 07 til kl. 17 mandag til fredag - fjernes en betydelig feilkilde en kan få ved gjennomsnittsmålinger. Slike målinger inkluderer også forhøyete radonnivåer om natten og i helger når ventilasjonen ofte er skrudd av eller er redusert.

Canary pro er utviklet av det norske teknologiselskapet Corentium AS – med støtte fra Forskningsrådet og Innovasjon Norge. Bak Corentium står forskere og utviklere fra bl. a. CERN, NTNU og Universitetet i Oslo.