Stavanger kommune snudde etter påtrykk fra Arkitektbedriftene

Etter skarp kritikk fra Arkitektbedriftene i Norge har Stavanger kommune snudd i kjøp av arkitekttjenester.

Stavanger kommune valgte først å kjøpe danske arkitekttjenester direkte, uten å slippe til norske arkitekter med anbudskonkurranse. Arkitektbedriftene varslet kommunen om at ved å ikke legge dette ut på anbud brøt de regelverket for offentlige anskaffelser, og at foreningen ville følge saken på prinsipielt grunnlag.

Nå har kommunen snudd og velger å lyse anbudet ut på Doffin.

- At kommunen velger å følge det offentlige regelverket er vi selvsagt svært fornøyd med. Vår hensikt er å gjøre norske arkitekter konkurransedyktige og at norske bygg skal være så gode som mulig. Det er dessuten vår oppfatning at kommunene har et ansvar for å praktisere regelverket på en forbilledlig måte, og for å forvalte så vel bygningsmasse som økonomi til beste for sine innbyggere, sier administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene til foreningens egne nettsider.

- Det skal ikke herske tvil om at en godt gjennomført konkurranse, hvor kommunens behov og vilkår er grundig og tydelig belyst, er det beste grunnlaget for å velge løsning og arkitekt. Boliger skal bygges i Norge etter norsk regelverk. Det norske arkitektmarkedet er meget åpent for konkurranse fra utlandet og det er ikke vanskelig for utenlandske arkitekter å delta, sier Skavang.

- Det vi imidlertid ser er en vesentlig svakhet, spesielt i kommunene, er dårlig håndterte kjøp av arkitekttjenester. Dårlige prosesser og manglende faglig innsikt preger måten man anskaffer arkitekter på, og i mange tilfeller ser vi at arkitekten ikke gis mulighet for å bruke sin kompetanse på å utvikle den beste løsningen. Man blir prekvalifisert på bakgrunn av gamle prosjekter, og får oppdraget på laveste pris – ikke på godheten i en løsning. Nå som Stavanger kommune har snudd og likevel velger å gjennomføre en konkurranse ligger alt til rette for at de vil kunne få det beste grunnlaget for å velge en god løsning både arkitektonisk og totaløkonomisk, sier Skavang.

Arkitektbedriftene i Norge vil i løpet av kort tid sammen med DIBK og Difi utgi en veileder for anskaffelse av arkitekttjenester.