Forhandlingene er i gang

Mandag ettermiddag gikk startskuddet for mellomoppgjøret 2013. Kristin Skogen Lund møter sitt første lønnsoppgjør som administrerende direktør for NHO, mens Roar Flåthen går sitt siste lønnsoppgjør som leder i LO i møte.

Stemningen var godlynt da NHOs Kristin Skogen Lund og LOs Roar Flåthen utvekslet krav, håndtrykk og smil i Næringslivets hus mandag ettermiddag.

Det var langt fra noen kamptilstander mellom de to motstanderne, og begge to vedgikk at det ligger an til en av de mest mest moderate forhandlingen gjennom tidene.

– Vi er veldig samstemte. Vi er allerede enige om situasjonen vi er i, sier Kristin Skogen Lund. Hennes motpart i LO, Roar Flåthen, sier seg raskt enig.

– Dette blir et fornuftig oppgjør, og så får vi bli enige om hva som er fornuftig, sier han.

Bakteppet for årets mellomoppgjør er et presset norsk næringsliv med lønnssatser godt over hva internasjonale handelspartnere opererer med. NHOs standpunkt er dermed at den norske lønnsveksten må bremses.

Forhandlingene er lagt opp til å vare i om lag to uker, og med mandagens lave friksjonsnivå, kan det se ut som om en avtale kan hales i havn vel innenfor fristen.