Lettvinte konsulentrapporter versus lettvinte innspill

SINTEF Byggforsk og Multiconsult svarer på innlegget fra Per Jæger.

Viser til innlegg på bygg.no 6. mars 2013 der Boligprodusentene går til frontalangrep på deler av rapporten "Kostnadsoptimalitet – Energiregler i TEK", skrevet av Multiconsult og SINTEF Byggforsk med DiBK som oppdragsgiver. De betegner rapporten som en lettvint konsulentrapport og begrunner dette med feilaktige eller manglende forutsetninger for både kostnadstall og energiberegninger som ligger til grunn for noen av konklusjonene.

Det pågår et omfattende arbeid i KRD og DIBK med utforming av nye forskriftskrav til både nybygg og rehabilitering/oppgradering - med sterk fokus på kravene til energieffektivitet. Som et ledd i dette arbeidet gjennomfører ulike forskningsinstitutt og rådgivermiljøer utredninger som oppsummeres i rapporter på bestilling fra DIBK og KRD. Rapportene belyser ulike sider av både utfordringer og mulige løsninger, men ingen av rapportene bør eller skal sees på som en fasit. Heller som innspill for myndighetene til å dra de store linjene for å utforme gode fremtidige krav basert på helhetsinntrykket fra alle innspill fra næringen.

Vi synes det er flott at våre rapporter blir grundig lest. Enda bedre er det at det skapes debatt rundt våre resultater. Men vi synes det er trist at Boligprodusentene bruker media for på generelt grunnlag å slakte en rapport uten å ta hensyn til det første avsnittet i sammendraget av rapporten der vi er svært tydelige på at tallene ikke må "slukes rått". Dette har Boligprodusentene strategisk valgt å se helt bort fra.

SINTEF Byggforsk og Multiconsult ønsker ikke å lage en media-debatt rundt enkelttall i rapporten eller om rapporten er "lettvint" eller ikke. Dette hører hjemme i andre fora. Når det gjelder det faglige innholdet, både i forhold til kostnadsforhold eller energitekniske beregninger, er dette basert på valgte forutsetninger og her er det tydelige uenigheter mellom SINTEF Byggforsk/Multiconsult og Boligprodusentene.

Slike uenigheter løses ikke ved å ta diskusjonene i media. Det å omtale rapporten som "lettvint" inviterer heller ikke til samarbeid, noe vi synes er svært uheldig siden vi ser på Boligprodusentene som en tradisjonelt viktig samarbeidspartner, både når det gjelder energifaglige spørsmål og andre problemstillinger.

I stedet for å bruke tid på å skrive leserinnlegg, vil vi anbefale Boligprodusentene å presentere reelle kostnader/priser fra sine medlemsbedrifter som allerede er i gang med å bygge passivhus rundt om i landet. Dette burde være mulig siden vi vet at Boligprodusentene relativt enkelt kan fremskaffe slike tall og da kunne vi fått representative data for boligmassen som medlemmene produserer. Senest i dag har nrk.no et godt eksempel på dette fra Trøndelag. På denne måten kan Boligprodusentene bidra konstruktivt i diskusjonene rundt kostnader knyttet til mulige nye energikrav, i stedet for litt misforstått å kjempe en kamp for sine medlemmer ved å bruke kreftene på negativ omtale av andres arbeid. Det gjøres forøvrig oppmerksom på at vi i den nevnte rapporten har brukt tall fra nettopp en av Boligprodusentenes medlemmer, som Boligprodusentene i sitt innlegg hevder er feilaktige.

Vi opplever at store deler av byggenæringen er med på et felles løft for å sikre en fremtidig, bærekraftig bygningsmasse. Vi står foran store endringer, noe som bør engasjere til en konstruktiv debatt og ikke til innspill som synes preget av en evig forelskelse i fortid og nåtid med frykt for endringer for fremtiden.

For at bygningsmassen i Norge skal bli bærekraftig må energieffektivitet sees i sammenheng med livssyklusanalyser (LCA) og livssykluskostnader (LCC). Videre må bygningene være robuste nok til å tåle fremtidige klimapåkjenninger. Inneklima, universell utforming, tilpasningsdyktighet og arealeffektivitet er også svært viktige elementer å ta hensyn til. Vi må også skille klart mellom nybygg og oppgradering siden utfordringene, økonomien og tekniske løsninger vil være helt forskjellige. I tillegg må det skilles mellom ulike bygningstyper, og ikke la debatten kun dreie seg om boliger.

Vi ser frem til arbeidet med Bygg21 som nå settes i gang for fullt. Bygg21 er initiert av Stortingsmelding nr 28 "Gode bygg for eit betre samfunn". Vi er også spente på boligmeldingen som legges frem i dag.

BNL, sammen med SINTEF og de store rådgiverne, har mange felles spennende utfordringer å ta tak i fremover. Vårt håp er at vi kan klare dette i en konstruktiv tone som fremmer samarbeid, ikke hindrer det.