Nye, tidsbesparende Leca-blokker

2. april lanserer Weber nyutviklede Leca-blokker som det skal gå raskere å mure. Weber retter også siktet mot et stort marked for innvendige lettvegger med sin nye Leca Lettvegg.

Med Leca Lettvegg går Weber i direkte konkurranse med lettvegger av stendere og gips.

‑ Det totale markedet for innvendige vegger er på 8 millioner m2. Vi skal nå ut å konkurrere i et marked på rundt 4 millioner m2 innvendige vegger med dette nye produktet, sier salgssjef Truls Vallentinsen i Weber Region Vest.

Mye tid å spare
Webers egne tester har vist en voldsom tidsbesparelse per kvadratmeter på å bygge en innvendig vegg med Leca Lettvegg kontra en tradisjonell stendervegg med gipsplater. Oppsetting av veggen skal kunne gjennomføres på 60 prosent av tiden, mens sparkling av Leca-veggen tar kun 90 prosent av tilsvarende behandling av en gipsvegg. Påstår altså Weber.

Hva er så hemmeligheten?

‑ Blokkene er utviklet med not og fjær og settes stables fra bunn i en monteringsskinne. Det gjør veggen svært stabil. Blokkene limes et spesielt blokklim og vi har utviklet en limkasse som raskt og effektiv dras over blokkene for nøyaktig påføring av blokklimet, forklarer Vallentinsen.

Limforbruket blir med limkassen minimalt og det blir ikke synlige fuger i etterkant.

‑ Fugestørrelsen kan justeres og konseptet går ut på at mureren ikke skal trenge mureskjeen. Med dagens krav til effektive prosesser på byggeplass, har han ikke tid til det lenger, sier Vallentinsen.

Lettvegg både for mureren og snekkeren
Mens Weber tradisjonelt har henvend seg til mureren, ønsker nå leverandøren byggmesterne på banen.

‑ Vi har ved utvikling av produktet hatt fokus både på murermesterne og snekkerne. Dette er et effektivt og kostnadsbesparende konsept som også snekkerne lett håndterer selve oppføringen av, mener han.

Weber har utviklet en ny sparkel til lansering av den nye lettveggsblokken. Sparkelen skal ifølge Webers egne murerspesialister være svært fleksibel og ha god vedheft.

‑ I dette konseptet har vi utviklet en komplett lettvegg klar til maling. Blokkene har en finere struktur og de tynne fugene trenger ingen kraftig puss. Derfor holdes materialforbruket lavt over hele linja og den nyutviklede sparkelen gir en glatt overflate, forklarer Vallentinsen.

Etter ferdig sparkling skal en lettvegg være klar til maling etter to dager.

Lettveggsblokkene kommer i bredder på 88 mm og 118 mm.

Leverandørene påpeker at produktet tåler røff bruk og vil være spesielt velegnet i offentlige bygg. Et av de første store byggeprosjektene Weber skal levere det nye produktet til etter lansering 2. april er Brøttum skole i Ringsaker kommune i Hedmark.

Basicblokk med not og fjær
Weber lanserer også en ny allroundblokk 2. april, Leca Basicblokk. Denne blokken kan brukes til bærene innervegger, yttervegger i uisolerte hus, garasjer osv.

‑ Blokken har alle de klassiske Leca-fordelene, men vi har nå laget not og fjær. På de fleste områdene man tidligere har brukt den klassiske Leca-blokken, vil den nye blokken gjøre jobben enklere, raskere og per presist, sier Vallentinsen.

En ny mørtelkasse som dras over blokkene gjør påføringen av mørtel betraktelig mer effektiv og reduserer mørtelforbruket. Basicblokken kommer i tre størrelser; 15, 20 og 25 centimeter. Blokkene er lettere enn tidligere og har gjennomgående hull for føringer.

Markedsundersøkelse
De nye produktene er et resultat av en markedsundersøkelse Weber har gjennomført.

‑ Weber gikk ut med en markedsundersøkelse der vi ønsket å vite a vi måtte tilby for å holde volumet oppe. Tilbakemeldingen var enklere, bedre og raskere produkter. Vi har ved produktutviklingen tenkt tidsbesparelser i alle ledd. Det er effektive byggeprosesser det handler om i byggenæringen i dag. Med denne nye måten å tenke Leca-blokk på vil vi være konkurransedyktige og vi opplever stor interesse for de nye produktene, sier han.