Globalt frøhvelv på Svalbard jubilerer

750.000 ulike frøprøver fra hele verden er til nå lagret i permafrosten i fjellet utenfor Longyearbyen. Tirsdag er Svalbard globale frøhvelv fem år.

Fakta om Svalbard globale frøhvelv

* Svalbard globale frøhvelv er verdens største globale samling av matfrø og frø fra nytteplanter. Fungerer som en «sentralbank» for verdens frø.

* Har nå 750.000 ulike frøprøver fra hele verden.

* Frø fra hele verden settes som «innskudd» i den globale banken på Svalbard. Nasjonene eller institusjonene som sender frø til Svalbard skal fortsatt eie dem.

* Anlegget består av tre separate fjellhaller, som hver har plass til 1,5 millioner frøprøver. Frøprøvene fryses ned til minus 18 grader, og får strøm fra energiverket i Longyearbyen. Permafrosten sikrer en permanent temperatur på minus 3-4 grader dersom strømmen svikter.

*Den norske regjeringen har bidratt med 50 millioner kroner til anlegget.

*Frøhvelvet ble åpnet 26. februar 2008.

Frøhvelvet er nå den samlingen som har størst variasjon av frøprøver i verden.

– Frøhvelvet er en forsikring for oss alle. Det er viktig å ta vare på verdens frøressurser på et sikkert sted, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), som skal til Svalbard for å være med å markere femårsjubileet.

Der skal han blant annet legge inn nye frøprøver fra de nordiske land, Nederland og USA i frøhvelvet, som stadig får nye frøprøver fra hele verden.

Matsikkerhet
Frøhvelvet, som ligger ved foten av Platåfjellet på Svalbard, er et sikkerhetslager for verdens genbanker. Det tilbyr gratis oppbevaring av frø fra mat- og nytteplanter fra hele verden. Dersom frø går tapt, for eksempel som følge av naturkatastrofer, krig eller ressursmangel, vil frøsamlingene reetableres med frø fra Svalbard.

– Frøhvelvet er et viktig tiltak for matsikkerheten. Vi vet jo at det stadig blir flere folk på Jorda og klima blir mer og mer ustabilt. Kampen om maten kommer til å bli hardere i de tiårene som kommer enn i de tiårene vi har bak oss. Her kan det globale frøhvelvet spilles en avgjørende rolle, sier Vedum.

Frøhvelvet består av tre separate fjellhaller som hver har lagringskapasitet på 1,5 millioner frøprøver. Anlegget skal holde en konstant innetemperatur på minus 18 grader. De 750.000 ulike frøprøvene som til nå er lagret i fjellet på Svalbard, er fra genbanker i 53 land.

Noahs Ark
Regjeringen har investert 50 millioner kroner i anlegget, som ble offisielt åpnet 26. februar 2008. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) plasserte sammen med fredsprisvinner Wangari Maathai den første boksen med frøprøver i hvelvet. Den første boksen som ble lagt inn inneholdt risfrø fra 104 ulike land.

Under åpningen for fem år siden karakteriserte Jens Stoltenberg hvelvet som verdens forsikringspolise.

– Dette er en Noahs Ark som sikrer det biologiske mangfoldet. Vi tar vare på menneskehetens viktigste skatter. Her legger vi inn frø og et biologisk mangfold som skal sikre oss matvaresikkerhet selv om vi opplever krig, forurensning, naturkatastrofer og global oppvarming, sa Stoltenberg.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum er på Svalbard 25. og 26. februar. Her skal han blant annet møte det internasjonale rådet for Svalbard globale frøhvelv og inspisere hvelvet sammen med representanter fra Statsbygg og NordGen.

Les Byggeindustriens presentasjon av frøhvelvet her