Dansk byggenæring sliter

Dansk Byggeri – BNLs søsterorganisasjon – presenterer nå nye prognoser. Danmark er preget av svak økonomisk vekst og situasjonen er enda vanskeligere for byggenæringen enn for resten av næringslivet i Danmark.

- Det er store kontraster i de nordiske landene når det gjelder aktiviteten i byggenæringen. Danmark er preget av svak økonomiske vekst og forventer et fall i sysselsettingen i år, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Mens boligbyggingen i Norge er på vei oppover, er situasjonen den motsatte i Danmark. Boligprisene er lave og aktiviteten i nybyggmarkedet har falt fra et svært høyt nivå før finanskrisen til et historisk lavt nivå. Husholdningene er mer restriktive til å renovere både fordi mange opplever økonomisk tøffere tider og fordi boligprisene har vært fallende.

* I Danmark bygges det også for få boliger. Sentraliseringen, eldrebølgen og det faktum at det rives 20 000 boliger hvert år krever økt boligbygging * i Danmark. I stedet ser vi at boligbyggingen nå er nede på det laveste nivået siden 2. verdenskrig.ROT-markedet er også svakt. Boligeiere er tilbakeholdne med å pusse opp og det samme er eiere av yrkesbygg, sier Sandnes.

Anleggsmarkedet går derimot godt og nyter godt av store offentlige infrastrukturprosjekter. Det satses stort både på bygging av vindmøller, varmeforsyning, strøm og gass og jernbane, mens byggingen av riksveinettet er forventet å falle med 90 prosent fra 2012 til 2016.

* Danskene har i flere år satset på investeringer i infrastruktur. Myndighetene bruker den ledige kapasiteten i byggenæringen til å gjennomføre svært nødvendige oppgraderinger for at danskene skal kunne redusere klimautslippene, avslutter Sandnes.