Nye kart gir kommunene oversikt over skredfare

En ny kartserie som nå blir lansert, skal gi presis oversikt over skredfaren i norske kommuner.

Det er beregnet at rundt 70.000 mennesker i Norge bor på steder med bratt terreng og der skredfaren derfor kan være stor.

– Kommunene har lenge etterlyst bedre og mer presise kart som gir oversikt over skredfaren i områder med bosetting. Med disse kartene gir vi kommunene nettopp det, sier direktør Per Sanderud i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Han sier det nye kartet NVE nå lanserer er enkelt i bruk og tar høyde for skredtypene snøskred, sørpeskred, steinsprang, jordskred og flomskred. Inntegnede faresoner gjør at kommunene bare trenger å holde seg til én skredsone, og på den måten raskt får oversikt over hvilke områder som er utsatt for skred.

Odda kommune i Hordaland er den første kommunen som får overlevert kart i det nye statlige programmet for såkalt faresonekartlegging for skred.

– Med faresonekartene som NVE nå har fått utarbeidet, har kommunen et godt grunnlag for riktig arealforvaltning og byggesaksbehandling, for å vurdere behov for sikringstiltak og for lokal skredberedskap, sier Sanderud.