HMS er et lederansvar

Vi har i det siste året sett alt for mange ulykker i bygg og anlegg. Mange av ulykkene har ført til dødsfall og livstruende skader. HMS må tas mer alvorlig – og for å gi en klar melding. Dette er et ansvar enhver leder må ta. Vi har dessverre sett alt for mange eksempler på at man bortforklarer ulykkesårsaker. Ansvaret ligger hos ledelsen.

Vi skulle ønske at det blir mer åpenhet om hva som er årsaken til ulykkene. Både politi og Arbeidstilsyn driver undersøkelser etter slike fatale ulykker, men hva så? Rapportene blir som regel lagt vekk. I noen saker ender det med tiltale og straff, men bidrar det til at det ikke skjer nye ulykker.

Etter vårt syn burde resultatet av slike undersøkelser vært publisert i riksdekkende medier som når ut til de aktuelle gruppene. Slike rapporter burde gå inn i opplæringen i bedriftene. Dette burde være gjennomgangstema i alle konferanser som har HMS på dagsorden. Ja, dette er også elementær opplæring for næringens ledere. Hvorfor skjedde ulykken?

Med mer åpenhet kan man lære. Håpet er at ledelsen kan iverksette tiltak på sine egne arbeidsplasser.

Vi i Byggeindustrien vil bidra til å spre kunnskap om dette. Vi mener at det er viktig at de store byggherrene og byggenæringens organisasjoner sammen med Arbeidstilsynet og myndighetene ellers, legger inn de ressurser som er nødvendig. I dag koster alle ulykkene samfunnet enorme beløp i tillegg til all sorg og lidelse.

Selvsagt har alle som jobber i bygg og anlegg et ansvar selv for sin sikkerhet. Men ledelsen har også et meget stort ansvar som man ikke kan løpe fra.