Advarer mot norsk vindusimportør

Uten å stå oppført i merverdiavgiftsregisteret, selger et norsk firma vinduer for opptil 60 prosent lavere pris enn norske produsenter sine listepriser. – Useriøs aktør som må ut av markedet, mener bransjeorganisasjon Norsk Trevare.

Vi har betalt merverdiavgift

Torbjørn Osvald Trygg, som er daglig leder i Vinduer AS og A & S Vinduer, innrømmer at virksomhetene ikke har vært registrert i merverdiavgiftsregisteret. – Men vi har betalt moms, hevder Trygg.

Norsk Trevare har varslet skattemyndighetene om vindusleverandøren. Bransjeorganisasjonen karakteriserer prisene vindusselgeren på Karmøy opererer med som rene ”eventyrpriser”. Det er ikke Torbjørn Osvald Trygg enig i.

– Prisene vi opererer med er reelle. Når vi skriver at vinduene våre er priset 60 prosent lavere enn andre norske leverandører, så har vi tatt utgangspunkt i de offisielle prislistene til konkurrentene våre. Hvilke rabatter de gir til sine kunder kan ikke vi vite, så ut i fra de offisielle prisene mener jeg vi har holdepunkter for å si at de er 60 prosent billigere, sier Torbjørn Osvald Trygg til Byggeindustrien.

– Hvordan klarer dere å ligge så mye lavere enn mange av konkurrentene deres?

– Vi har lave innkjøpspriser og generelt lave kostnader, forklarer Torbjørn Osvald Trygg.

– Dere er ikke momsregistrert?

– Nei. Det stemmer at vi ikke har vært registrert i merverdiavgiftsregisteret. Vi har hatt litt problemer med vår egen regnskapsfører, og er i ferd med å få ryddet opp i dette nå.

– Har dere betalt moms?

– Ja. Vi har betalt moms.

– Dere skriver på nettsidene at dere importerer vinduer blant annet fra Tyskland, hvilke vindusprodusenter er det dere bruker?

– Vi bruker flere leverandører, blant andre tyske Rehau som er en kjent produsent i markedet, sier Trygg.

– Dere har brukt Norsk dør- og vinduskontrolls logo i markedsføringen av vinduene, men ikke opplyst om hvem som er produsent. Er du klar over at dette strider mot NDVKs reglement?

– Det står klistret på vinduene våre hvem som er produsent. At det også skal opplyses i annonsen, har ikke jeg vært klar over, sier Trygg før han opplyser at telefonintervjuet må avbrytes og tas opp igjen neste dag på grunn av kundebesøk. Etter avbruddet har Trygg utsatt nye telefonintervjuavtaler med Byggeindustrien ved flere anledninger på grunn av sykdom.

Etter at Byggeindustrien tok kontakt, har Vinduer AS fjernet NDVK-logoen fra nettsidene til selskapet.

Skal momsregistreres om årsomsetningen passerer 50.000

Virksomheter som ikke er merverdiavgiftsregistrert kan ikke skrive ut salgsdokumentasjon med merverdiavgift.

Skattedirektoratet opplyser på generelt grunnlag at dersom en virksomhet urettmessig har oppgitt merverdiavgift på salgsdokumentasjonen, skal virksomheten gi skattekontoret melding om dette innen ti dager etter utløpet av den måneden salgsdokumentasjonen ble utstedt. Oppgitt avgift skal betales inn.

– Det er altså mulig at merverdiavgift kan betales på en slik måte. Men hvis det skjer mer enn én gang, ville nok skattekontoret bedt virksomheten om å registrere seg i samsvar med bestemmelsen, skriver underdirektør Henry Larsen i Skattedirektoratet i en e-post til Byggeindustrien.

Han legger også til at alle som importerer varer til Norge må betale innførselsmerverdiavgift.

– Men man trenger ikke å være registrert i merverdiavgiftsregisteret for å betale innførselsmerverdiavgift, skriver Larsen.

– Bryter en bedrift som driver momspliktig virksomhet loven om den ikke er momsregistrert?

– Skattedirektoratet kan bare svare på generelt grunnlag, og ikke kommentere en enkelt sak. I henhold til merverdiavgiftsloven § 2-1,(1) skal næringsdrivende registreres i merverdiavgiftsregisteret når omsetning og uttak til sammen har oversteget kr 50.000 i en 12-månedersperiode.

– I henhold til Merverdiavgiftsloven § 21-4, (2), kan den som forsettlig unnlater å registrere seg straffes med bøter eller fengsel i inntil tre måneder. Hvis hensikten med manglende registrering i merverdiavgiftsregisteret har vært å unndra merverdiavgift eller å oppnå uberettiget tilbakebetaling av merverdiavgift, kan manglende registrering straffes med fengsel i inntil tre år, skriver Larsen i e-posten.

 

Aktøren de viser til er den Karmsund-baserte vindusselgeren Torbjørn Osvald Trygg som driver import og salg av vinduer under virksomhetene Vinduer AS og A & S Vinduer.

Det førstnevnte selskapet er et aksjeselskap stiftet i 2012, mens sistnevnte virksomhet er et norskregistrert utenlandsk foretak (NUF) opprettet i 2009.

Ingen av de to virksomhetene, som begge er ledet av Trygg, har vært registrert i merverdiavgiftsregisteret.

Varslet myndighetene
Manglende MVA-registrering og priser som ligger opptil 60 prosent under listeprisene til de store norske leverandørene, har fått alarmklokkene til å ringe hos bransjeorganisasjonen Norsk Trevare.

Nå har de varslet skattemyndighetene om vindusimportøren.

– Selv med lave produksjonskostnader i utlandet, kan jeg vanskelig se for meg at det er mulig å legge seg så mye som 60 prosent under de andre norske vindusleverandørene. Når det i tillegg viser seg at selskapene ikke er registrert i momsregisteret, har vi valgt å varsle skattemyndighetene, sier daglig leder Ivar Horsberg Hansen i Norsk Trevare til Byggeindustrien.

– Ut av markedet
Brønnøysund-registrene sendte så sent som 10. januar i år ut et varsel om tvangsoppløsning av Vinduer AS fordi selskapet ikke har registrert eller statsautorisert revisor, slik aksjeloven krever. En måned før, den 11. desember i fjor, sendte de også ut et varsel om sletting av det andre selskapet til Trygg, A & S Vinduer. Årsaken var at de på bakgrunn av egne undersøkelser hadde grunn til å tro at foretaket var opphørt.

Det norskregistrerte utenlandske foretaket hadde ved utgangen av 2012 totalt 27 betalingsanmerkninger på totalt 200 348 kroner. Blant kreditorene finner vi blant andre kemneren i Karmøy.

– En så useriøs aktør bør ut av markedet så fort som mulig, mener Ivar Horsberg Hansen.

– Villedende markedsføring
Norsk Trevare reagerer også på det de mener er villedende markedsføring fra Vinduer AS sin side. Horsberg Hansen stusser over at selskapet har reklamert med at vinduene som selges er godkjent i henhold til Norsk dør og vinduskontroll (NDVK) sine sertifiseringskrav. Etter at Byggeindustrien tok kontakt med Vinduer AS har NDVK-logoen senere blitt fjernet fra nettsidene til selskapet.

– I de tilfellene hvor NDVK-logoen brukes som en kvalitetsgaranti, skal det alltid opplyses om hvem som er produsent av vinduene. Vi har ikke klart å finne ut hvem som leverer vinduene til denne leverandøren, sier Horsberg Hansen og legger til at det strider mot grunntanken med NDVK-systemet.

– NDVK-systemet skal være transparent og gi en trygghet for kundene. De skal vite at det vinduet de kjøper, faktisk har de kvalitetene leverandøren sier det har, sier Horsberg Hansen.

Han mener myndighetene nå må skjerpe innsatsen mot useriøse aktører i byggevaremarkedet.

– Det er generelt for lite markedskontroll i Norge, og vi opplever at de useriøse nærmest får fritt spillerom. Altfor mange aktører i byggevaremarkedet bryter lovverket uten at myndighetene klarer å fange dem opp, mener Ivar Horsberg Hansen.

Ønsker sterkere markedskontroll
I dag er det Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) som har ansvaret for markedskontrollen av byggevarer.

–DIBK har ikke kapasitet til å gjøre noe, og det er kun på oppfordring at de eventuelt tar tak i saker. Vi har heller ikke ressurser til å nøste og etterforske i denne type saker, men følger opp de gangene vi får tips. Det er et stort behov for innskjerpinger fra myndighetshold, sier Ivar Horsberg Hansen.