Voldaportalen

Fra venstre byggherre Arne Johan Rebbestad, distriktssjef i Peab K. Nordang Steffen Løkling og prosjektleder for Peab K. Nordang på 
Voldaportalen Lars Gjesdal.
PeabNordang

PeabNordang

SlyngstadAamlid

SlyngstadAamlid

Conplan

Conplan

Tussa

Tussa

EgsetVentilasjon

EgsetVentilasjon

Brændesrør

Brændesrør

UMMF

UMMF

Midthauglogo

Midthauglogo

Spenncon

Spenncon

Byggmontering

Byggmontering

Nordanlogo

Nordanlogo

Peab K. Nordang har sluttført første byggetrinn av Voldaportalen. Bygget på cirka 9.000 kvadratmeter har næring på gateplan og 30 leiligheter fordelt på to separate bygningskropper over butikkene.

Fakta

Sted: Volda

Prosjekttype: Næring og boliger

Byggherre: Asko Eiendom/Asko Bolig

Arkitekt: Slyngstad Aamlid Arkitekter

Landskapsarkitekt: Nordplan

Totalentreprenør: Peab K. Nordang

Areal: Ca. 8.900 kvadratmeter

Entreprisekostnad: Ca. 170 millioner kroner eks. mva.

Rådgivende ingeniører: RIB: Conplan l RIBr: Multiconsult l RIA: Cowi l RIVa, RIBfy: Riksheim Consulting l RIV: Brøndes Rørleggerforetning, Egset Ventilasjon l RIE: Tussa Installasjon l RIG: Sunnfjord Geo Center

Underentreprenører og leverandører: Tømrer- og betongarbeid, elementmontasje, kraning: Peab K. Nordang l Grunnarbeid: Volda Maskin l Rørlegger: Brændes Rørleggerforretning l Ventilasjon: Egset Ventilasjon l Elektro: Tussa Installasjon l Flis: Brødr. Olsen Mur & Bygg l Malingsarbeid innvendig: Øvrebø Fargehandel l Maling og belegg innvendig: Lenco l Maling utvendig: Malermester Lindvik l Betongelement: Spenncon l Fiberbetong gulv: Velde Gulv l Blikkenslager: Ørsta Vedlikehald l Garasjeporter: Windsor Door l Hurtigporter: Olar-Portconsult l Alu-glassfasader: Straumsheim Glass og Fasade l Himling: Byggmontering Møre l Taktekker: Fløysand Tak l Tetthetskontroll: Enøkplan l Brannisolering: Firesafe l Adgangskontroll byggeplass: Infotech l Ferdigbetong: Ulstein Betong l I tillegg på boligene: Flis, maling og parkett: Ullevål Malermesterforretning l Gulvstøp: Gulventreprenøren l Konstruksjonsstål: Skanska Stålfabrikken l Tømrer: Skår Bygg, AKB Bygg l Stillas: Norwegian Entreprenør l Takelement: Lättelement l Kjøkken, baderom og garderober: Norema, Design Ditt Kjøkken l Heis: Heisplan l Bodsystemer: Foraas Områdesikring l Rekkverk: Brødrene Midthaug l Lekeplasser og anleggsgartner: Tilseth l Vinduer: NorDan

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Byggherre er Asko Eiendom og Asko Bolig, selskaper som ikke må forveksles med dagligvaregrossisten Asko, men de har en link gjennom Kiwi-kjøpmann Arne Johan Rebbestad som står 100 prosent bak de to byggherreselskapene.

Rebbestad driver tre Kiwi-butikker - i Ørsta, Volda og Ålesund. Den i Volda har flyttet inn på 1.600 kvadratmeter i næringsdelen i nybygget. Andre næringsaktører i bygget er Intersport og Møre Apotek. Rebbestad bekrefter overfor Byggeindustrien at Voldaportalen er reinvestering av overskudd fra dagligvarehandel.

– Det startet med at butikken vår på samme tomt i Volda trengte rehabilitering. Vi fikk økt konkurranse fra Rema 1000 som etablerte seg bortenfor, så vi måtte gjøre noe. Vi så på beliggenheten og fant ut at vi måtte gjøre noe mer enn bare å bygge for ny butikk, sier Rebbestad.

Dæhlie satser i samme område

For krysset der Voldaportalen er bygget er midt i et område der det er bygget for milliarder de siste årene. Blant annet idrettshallen Volda Campus Arena, Mediebygget på høgskolen, barneskole og ungdomsskole, Volda Handelspark med Rema 1000, Europris og Burger King, og studenthybler på Heltne. Alle disse prosjektene er tidligere omtalt i Byggeindustrien. Og mer skal det bli. En ny svømmehall er under bygging på nabotomten til Volda Campus Arena. Nylig ble det kjent at Bjørn Dæhlies familieselskap Sisa Invest har kjøpt 100 prosent av aksjene i Aasen Eigedom 1 AS. Det vil si at mannen med 17 gull fra OL- og VM i langrenn skal utvikle første byggetrinn med næringsbygg i det såkalte Aasenkvartalet, der planen er å bygge 10.000 kvadratmeter næringsareal. Ivar Aasen-huset som står på denne tomten i dag, er stedet der mange av landets journalister har fått sin utdanning. Dette er rett over gaten for Voldaportalen.

En del av utviklingen i akkurat dette området et stykke øst for det gamle sentrum i Volda, skyldes byggingen av Kvivsvegen mellom Volda og Nordfjord som kommer ut rett bortenfor. I dag snirkler E39 seg videre gjennom Volda sentrum, via Hovdebygda til Ørsta. Men den 3,8 kilometer lange Voldatunnelen som skal gå rett frem gjennom fjellet til Ørsta, ligger inne i nåværende planperiode i Nasjonal Transportplan. Innslaget til tunnelen blir rett bortenfor Voldaportalen. Andre byggetrinn blir påvirket av veibyggingen.

– Rekkefølgekrav i forbindelse med planene for Voldatunnelen gjør at byggetrinn 2 må vente, siden det berøres av rundkjøringen like ved. Det er mulig det kan gjøres endringer i rekkefølgekravene, men slik situasjonen er nå, må man vente, sier distriktssjef Steffen Løkling i Peab K. Nordang.

Planlegger hestesko

Planene for byggetrinn 2 tilsier en noe større utbygging med næring på gateplan og to leilighetsbygg over, i en sving langs E39 og tilbake parallelt med byggetrinn 1 langs veien på nordsiden – slik at det blir en hestesko.

Hele tomten er 19 mål. For å få plass til prosjektet måtte Rebbestad blant annet kjøpe ut og rive fire eneboliger.

Peab K. Nordang og Rebbestad inngikk en intensjonsavtale som baserte seg på å utvikle og eventuelt gjennomføre prosjekt Voldaportalen i februar 2020. Prosjektet er utviklet i direkte samarbeid mellom byggherre og entreprenør med styring mot en satt målpris for å kunne realisere det.

– I direkte samarbeid med byggherre har vi ledet arbeidet med skisse og- forprosjekt og bistått inn mot det parallelle reguleringsarbeidet som måtte utføres på tomten, utført av Ose Ingeniørkontor. Ut fra ulike kriterier for målpris ble prosjektet ferdig utviklet og totalentreprisekontrakt inngått for byggetrinn 1 i juni 2021. Første spadetak ble satt i september 2021 og overlevering av næringsareal med tilhørende utomhus var 12 måneder etter, sier Løkling.

– Å utvikle prosjekter i direkte samarbeid med byggherre er noe vi gjør mye og har gode erfaringer med. Det er en tillitsbasert arbeidsmåte, hvor vi i fellesskap når prosjektmålene og som vi erfarer gir godt resultat for begge parter.

Overlevert i august

Byggetrinn 1 består av parkeringskjeller på cirka 2.700 kvadratmeter, næringsareal på 3.100 kvadratmeter og to boligblokker på 3.100 kvadratmeter. Det vil si at byggetrinn 1 samlet har et areal på cirka 8.900 m2 BTA. Butikkdelen har mesanin på et par hundre kvadratmeter der det blant annet er personalrom og kontorer. Det er også romslige lagerfasiliteter.

– Vi har fått mye skryt fra folk i dagligvarebransjen for hvordan vi har bygget. Det går blant annet på systemene for transport og varehåndtering, sier Rebbestad.

Overlevering av næringsdelen ble gjort i september 2022, og overlevering av parkeringskjeller og leiligheter i august i år.

Prosjektet består også av en kvartalslekeplass på bakkeplan og en nærhetslekeplass på tak. Spesielt parkanlegget på taket er unikt. Det er stort boltreareal med kunstgress kombinert med Royal-impregnerte terrassebord i gangstier utenfor leilighetene.

Utenfor næringsdelen ved inngangspartiet er det støpt ringmur for kafé som skal etableres.

Prefabrikkert betong

Bygget er ført opp med prefabrikkerte betongelement som bæresystem. Også i parkeringskjeller er det betongelementer fra Spenncon. Platen i parkeringskjelleren er stedstøpt med fiberarmert betong. Hulldekkene er påstøpt et topplag under gulvene i leilighetene. Her er det støpt inn sløyfer for vannbåren varme. Energien hentes fra el-kjele.

I næringsdelen består yttervegger også i hovedsak av prefabrikerte betongelement, mens boligblokkene er bygget med bæresystemet av betongelementer og stål. Yttervegger er isolerte bindingsverksvegger bygget på stedet. Fasaden på boligblokkene er en kombinasjon av Cembrit- (nå Swisspearl) og Steni fasadeplater. NorDan har levert tre-aluvinduer i boligdelen, samt ytterdører. Alu-glassfasadene i næringsdelen er levert av Straumshamn Glass og Fasade.

– Parkanlegget på taket på cirka 1.600 kvadratmeter er bygget opp med glasopor som danner dreneringssjikt, og fungerer som ett fordrøyningsbasseng, forklarer Løkling.

Leilighetene er fra 45 til 128 kvadratmeter BRA, i tillegg til uteplasser. De største toppleilighetene har cirka 50 kvadratmeter egne takterrasser med flott utsikt over Voldsfjorden.

Ifølge byggherre Rebbestad er om lag totredeler av leilighetene solgt ved ferdigstilling.

– Det er en tøff periode i boligmarkedet på grunn av stigende rente og generelt økte priser. Prosjektet er et stort løft for oss, men vi har god kapitalflyt i selskapene og god kontroll på økonomien.

– Et bygg vi er stolt av

Løkling i Peab K. Nordang sier de er stolt over å gjennomføre prosjektet i usikre tider med pågående pandemi og krig.

– Det har vært en stram fremdrift på næringsdelen, men med lokale underentreprenører og samarbeidspartnere har vi sammen løst utfordringene. Vi ser det er en stor styrke at vi som lokal totalentreprenør har en stor grunnbase med egenproduksjon både for kraning, elementmontering, tømrere og betongarbeidere. Dette har sikret oss ressurstilgang i en tid hvor det har vært utfordrende å få tak i ressurser som følge av restriksjoner i den pågående pandemien under bygging.

Toppleiligheten på 128 kvadratmeter ligger i markedet for cirka 8,7 millioner kroner.

– Kvadratmeterprisen er rundt 70.000 kroner for de største og under 50.000 kroner for de billigste. Jeg synes ikke det er ille, på Moa i Ålesund må du regne med 100.000 kroner per kvadratmeter for tilsvarende, mener Rebbestad.

Leilighetene har fin finish med 260 cm himlingshøyde, enstavs eikeparkett på gulv, listfrie vinduer og himlinger. Overflater er en kombinasjon av malt gips og malt betong. Det er heis fra parkeringskjeller til femte etasje i hvert leilighetsbygg. Det vil si at du kan ta heisen rett fra etasjen du bor i til butikker og parkering. Leilighetene er gjennomgående med svalgang i inngangspartiet mot nord.

– Vi har bygget for at folk som bor her skal ha en enkel livsstil. Kjøperne varierer fra folk som har solgt eiendommer og flyttet til noe mer lettstelt, til studenter, folk som har kjøpt for å leie ut, eller foreldre som har kjøpt til barn som kanskje skal studere her i kanskje tre-fire år.


Flere prosjekter