Illustrasjon: Spacemaker
Illustrasjon: Spacemaker

Viser forventet energiforbruk med nytt designverktøy

Autodesk-selskapet Spacemaker lanserer en testversjon av et nytt designverktøy som gir sanntidsinformasjon om forventet driftsenergi i bygget.

Det skriver Autodesk i en pressemelding mandag.

Energianalysen er en del av Spacemakers sanntidsanalyser, som inkluderer mikroklima, solcellepanel, sol, naturlig lys, vind og støy.

– Bærekraft er på toppen av alles agenda, og det å kunne prioritere energieffektivitet fra starten av designprosessen, hvor den største positive effekten kan skapes, er nøkkelen. Vårt nye operasjonelle energiverktøy betyr at arkitekter enkelt kan simulere optimale løsninger fra dag én for å finne de riktige strategiene for å redusere energibruken i fremtiden, sier Spacemaker-medgründer Håvard Haukeland i pressemeldingen.

I analysen kan brukere modifisere et utvalg av nøkkeldesignfaktorer for energiforbruk, inkludert geometri, vindu-til-vegg-forhold, samt tak- og veggkonstruksjonstyper, og umiddelbart se hvordan disse sammenkoblede faktorene påvirker forventet energibruk, skriver Autodesk.

– Datadrevne verktøy som denne energianalysen gir fremsynet som designere trenger for å unngå potensielle design- og konstruksjonsproblemer senere i arbeidet, og sparer tid og kostnader gjennom hele prosessen. Energianalysen er et viktig skritt for å hjelpe designere med å skape effektive, langvarige og viktigst av alt bærekraftige bygninger, sier Haukeland.