Illustrasjon: Orbital systems

Vil ha svensk raketteknologi i norske dusjer

Svenske Orbital systems utviklet et system for vannresirkulering for romfarten. Nå lanseres «Fremtidens dusj» i Norge etter å ha vunnet både nasjonale og internasjonale innovasjonspriser.

Den svenske romfartsingeniøren Mehrdad Mahdjoubi skal ha utviklet vannresirkuleringssystemet i samarbeid med den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA, men tenkte at teknologien like godt kunne tas ned på jorda.

Illustrasjon: Orbital systems

– Dusjen står for 30 prosent av husholdningens vannforbruk. Ved å resirkulere kan man spare 90 prosent av vannet og 80 prosent av energien. Hvis man tar en dusj på 10 minutter, vil omtrent 150 liter vann gå rett i avløpet i en vanlig dusj. Med denne dusjen er det nok med fem liter, sier Mahdjoubi i en video.

Romfartsteknologien analyserer og renser vannet, og sørger, ifølge Orbital systems hjemmesider, for at det resirkulerte dusjvannet er like rent, eller renere, enn vannet som kommer rett fra springen.

Salgssjef for Orbital systems i Norge, Audun Follerås, sier til Byggeindustrien at den futuristiske dusjen vil kunne passe godt inn i norsk miljøtankegang.

– Norge er langt framme hva gjelder miljøvennlige løsninger. «Shower of the future» er en kombinasjon av tre viktige områder i dagens samfunn; miljø, økonomi og design. I bygg og anlegg, hvor det dusjes mye, vil man oppleve meget gode besparelser, uttaler han.

Orbital systems har vunnet svenske Stora designpriset og den høythengende internasjonale innovasjonsprisen Edison Award.

– Mange idrettslag og foreninger vil med dette kunne bespare store beløp i en presset økonomisk hverdag. I Sverige er produktet allerede installert på sykehus, hvor kravene er strenge også hva gjelder helse og miljø, sier han.